Poslanci letos nebudou porcovat medvěda, ale medvídě

Kateřina Eliášová
19. 9. 2007 16:30
Miliony se budou rozdávat navzdory koaliční dohodě
Kolik milionů pošlou poslanci do obcí a krajů letos?
Kolik milionů pošlou poslanci do obcí a krajů letos? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ani letos se poslanecká sněmovna neobejde bez "porcování medvěda", tedy přerozdělování desítek milionů ze státního rozpočtu směrem ke krajům a obcím. Děje se tak díky poslancům: ti si za výhody pro svůj region kupují přízeň voličů.

Zavedenou praxi se pokusila změnit Strana zelených. Ta přímo do koaliční smlouvy navrhla praxi "porcování medvěda" omezit. Koaliční partneři souhlasili.

Jenže ve sněmovně už teď leží stovky žádostí o dotace od obcí, sportovních klubů a občanských sdružení. A poslanci jsou opět připraveni žádostem vyhovět.

"Je to jednoduché: lidé vás neposuzují podle toho, jak často hlasujete, co říkáte ve sněmovně, ale kolik jste donesl do svého volebního obvodu peněz. Takže nějaká částka na každého poslance, nepříliš vysoká, by asi i letos mohla být," uvedl pro iDnes poslanec Pavel Suchánek z ODS.

Z medvěda bude medvídě, slibuje vláda

Co je v koaliční smlouvě

  • Přijmeme transparentní pravidla pro dotační tituly státního rozpočtu vůči rozpočtům obcí, občanských sdružení a dalších fyzických a právnických osob v rámci druhého čtení zákona o státním rozpočtu s cílem zprůhlednit a omezit praxi "porcování medvěda".

Premiér Mirek Topolánek i ministr financí Miroslav Kalousek slibují, že letos se budou poslanci mírnit. Nařídit jim to ale nemohou. Neexistuje totiž žádný legislativní nástroj, jak poslancům "porcování medvěda" zakázat.

"Už jsem se o to jednou pokoušel, navrhoval jsem legislativní změnu, která získala drtivou podporu 35 hlasů," řekl novinářům Kalousek.

Jeho stranický předseda Jiří Čunek doufá, že letos budou poslanci slušní a nebude se opakovat situace z loňska. Loni takto poslanci vzali dvě miliardy korun z peněz připravených na příspěvky ke stavebnímu spoření a jednu miliardu z důchodů. Vláda je pak sháněla jinde.

"Malý medvídek bude, ale věříme, že nebude velký," slíbil Čunek. "Já doufám, že to bude pouze medvídě," kontroval Kalousek.

Zelení chtějí porcování zatrhnout úplně

Když se ve sněmovně "porcoval medvěd" loni, zelení se toho jako jediná politická strana neúčastnili. Stejně tomu tak bude i letos.

Letos se porcuje naposledy, slibuje Kateřina Jacques
Letos se porcuje naposledy, slibuje Kateřina Jacques | Foto: Ludvík Hradilek

"Je to pro nás ale vlastně obrovská nevýhoda. Dostávám stovky žádostí na to, abych prosadila peníze třeba na nějakou kapličku nebo hřiště. Jenže my se toho účastnit nechceme. Lidé v krajích nám za to ale nadávají," řekla Aktuálně.cz šéfka poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques.

Kalousek to zařídí

Zelení požadovali odstranění "porcování medvěda" hned ve třech případech: když se sepisovala koaliční smlouva, když se zelení rozhodli podpořit "Topolánkův baťoh" a když slíbili podporu rozvoje sportu.

Teď, když se bude přerozdělování milionů opakovat, požadují pojistku na příští rok.
"Ministr financí mi slíbil vypracovat legislativní změnu, která by měla pro letošek porcování omezit. Slíbil, že v textu se objeví i věta, že pro příští rok už se tento "nešvar" zastaví úplně," řekla Jacques.

"Povedou se ještě jednání v rámci jednotlivých poslaneckých klubů, jak minimalizovat chuť poslanců zavděčit se voličům. "Porcování medvěda" považujeme za nesprávné. Od toho jsou nejrůznější granty, jak podpořit regionální požadavky, nemělo by se o tom hlasovat ve sněmovně," slibuje šéf zelených Martin Bursík.

 

 

Právě se děje

Další zprávy