Poslanci kritizují státní maturity: Hrozí i únik otázek

Eva Benešová
25. 2. 2009 17:31
Poslanci tvrdí, že pokud ministerstvo školství a CERMAT výrazně nezrychlí přípravu, maturity v příštím roce nebudou připravené
Ministr školství Ondřej Liška.
Ministr školství Ondřej Liška. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Členové školského výboru ve sněmovně velmi ostře kritizovali přípravu státních maturit, které by měly naostro začít ve školním roce 2009/2010. Tvrdí, že práce se zpožďují a maturita možná vůbec nebude připravena.

Upozornili také na to, že není dořešen ani základ celých státních maturit, a to zabezpečení otázek. "Není k tomu zatím vůbec nic připraveno. Práce s otázkami bude velmi riskantní. I zkušenosti ze Slovenska ukazují, že úniky nejsou nic výjimečného," prohlásil šéf výboru Waleter Bartoš (ODS).

Proti jeho kritice se ostře ohradil ředitel společnosti CERMAT, která zajišťuje přípravu státních zkoušek, Martin Mach. "K otázkám máme vytvořen velmi bezpečný a spolehlivý systém přímo uvnitř CERMATU," prohlásil.

Otázky ve dvou variantách

Do tisku pošle CERMAT dvě sady otázek. Jednu rozešle školám a druhou uschová. "Pokud by došlo k jejich zveřejnění, budou rozeslána druhá sada otázek," dodal Mach.

Kritika kvůli přípravě potřebných zákonů padla i na samotné ministerstvo školství. "Pokud budou zákony připraveny v květnu, v červnu mohou projít prvním čtením, ovšem druhé a třetí čtení, a dále Senát přijdou na řadu až na podzim," kritizoval práci ministra Strany zelených Ondřeje Lišky komunistický poslanec Milan Bičík.

Podle Bartoše stále chybí dva zákony. O tom, jakými školeními budou muset projít lidé, kteří budou mít co dočinění se státními maturitami, a o samotném průběhu zkoušky.

Náměstek ministra Lišky Jindřich Kitzberger ovšem tvrdí, že veškerá legislativa, nutná ke spuštění maturit, je již schválena. "Chceme pouze doladit detaily. Maturantů se to rozhodně týkat nebude," prohlásil.

Scanery nahradí řidiči

Podle členů výboru selhává i organizace maturit. "Není vyřešeno, kde se budou tisknout testy, kde se budou tisknout zálohy, ani jak se budou přepravovat testy. Ministerstvo navrhuje, aby se svážely auty. Stačí jedna nehoda a celá škola bude bez maturity," zdůraznil Bartoš.

Šéf CERMATU Martin Mach ovšem tvrdí, že původní plán na scannování dokumentů selhal při výběrovém řízení. "Tento plán by vyžadoval externí pracoviště v každé škole. Školy by o ně musely pečovat i mimo maturitní období a přitom by tam zastarávalo vybavení. Bylo to nešťastné a velmi nákladné řešení," tvrdí Mach.

Ten dostal od poslanců za úkol, aby do dvou týdnů připravil kompletní zprávu o průběhu veškerých příprav, výběrových řízení, o uzavřených smlouvách a celkových nákladech a přípravy zákonů. Jednání o státních maturitách bude znovu pokračovat 13. března.

 

Právě se děje

Další zprávy