Poslanci Bártovi začala ABL sypat první miliony

Radek Nohl Radek Nohl
9. 7. 2012 15:10
Bárta přiznal, kolik dostal za prodej akcií ABL či jaký dar mu dala manželka Klasnová
Vít Bárta.
Vít Bárta. | Foto: Jan Langer

Praha - Nepravomocně odsouzený poslanec Vít Bárta (Věci veřejné) si loni přišel na první velkou sumu za prodej rodinné bezpečnostní agentury ABL.

Ve svém majetkovém přiznání, které odevzdal do sněmovny, uvedl, že se jednalo o částku přesahující 11 milionů korun.

Jde přitom o několikanásobně více, než za prodej akcií dostal v roce 2010. Tehdy šlo "jen" o 20 tisíc eur, tedy asi půl milionu korun.

Bárta poté, co vstoupil do sněmovny, prodal ABL svému bratrovi Matějovi. A ten mu následně začal nakoupené akcie splácet.

"Jsem v Paříži na letišti. Já tyhle věci neumím řešit po telefonu, pošlete mi to do e-mailu a já vám pošlu odpověď během zítřka, až budu v Praze," odpověděl Bárta Aktuálně.cz, když se ho začalo ptát na detaily jeho majetkového přiznání.

Dostal panenku od poslance Babáka

Kolik za prodej bezpečnostní agentury dostane celkově, poslanec již v minulosti tajil. Podle posudku z roku 2010 (předtím, než se dostaly Věci veřejné do vlády) je přitom bez DPH hodnota značek ABL 173 milionů.

Jenže po Bártově vstupu do politiky byla firma spojována s několika skandály a nakonec se letos na jaře přejmenovala na Mark2 Corporation. 

Poslanec Vít Bárta před soudem, podívejte se:

Bárta v přiznání také uvedl, že od své manželky a šéfky poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřiny Klasnové získal luxusní cestu vlakem, která ji přišla na 119 tisíc korun.

Další véčkař a poslanec Michal Babák mu dal panenku UNICEF v hodnotě 30 tisíc korun. V loňském roce si Bárta koupil i automobil.

Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory na majetkové přiznání poslance Víta Bárty pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy