Poslance zajímá situace v Egyptě, zvou si šéfa rozvědky

Kateřina Eliášová
1. 2. 2011 11:07
Ministerstvo zahraničí vyzvalo Čechy, aby do Egypta nejezdili
Nepokoje cloumají Egyptem už déle než týden
Nepokoje cloumají Egyptem už déle než týden | Foto: Reuters

Praha - Poslanci zahraničního výboru budou v úterý večer na utajeném jednání probírat situaci v Egyptě. Pozvali si šéfa Úřadu pro zahraniční styky Ivo Schwarze.

Mimořádné jednání svolal předseda zahraničního výboru David Vodrážka (ODS).

"Situace v Egyptě je vážná, má dopady na bezpečnost a stabilitu v regionu, má svou lidskou i ekonomickou dimenzi. Zajímají nás aktuální informace i prognózy dalšího vývoje. Chceme též vědět, zda úřady dělají maximum pro naše občany," řekl Aktuálně.cz Vodrážka.

K účasti Schwarze pouze uvedl, že poslance zajímají detailnější informace o vývoji v této zemi a nakolik jsou ohroženy české zájmy.

"Budeme chtít znát některé interní informace týkající se našich občanů či podnikatelů. V tom směru, zda jim můžeme v této situaci nějak pomoci a jak," uvedl.

Na jednání pozval Vodrážka také zástupce ministerstva zahraničních věcí, poslanci budou chtít znát závěry včerejšího jednání ministrů zahraničí EU na toto téma.

"Česká republika byla a je obhájcem lidských práv ve světě, nepokoje v Egyptě však mají složitější povahu - jde o stabilitu země, vládu práva a i o sekulární povahu státu. Nemáme faktickou možnost dění v zemi ovlivnit a náš postoj musí být realistický," řekl Vodrážka.

Masové protivládní nepokoje se z velkých egyptských měst rozšířily už i do letovisek. Ministerstvo zahraničních v této souvislosti nabádá Čechy, aby se oblíbené turistické destinaci vyhnuli. Cestovní kanceláře ale zatím zájezdy vypravují dál.

Vodrážka čelí kritice

Vodrážka čelí v poslední době kritice, že svou funkci šéfa zahraničního výboru nezvládá.

Za šest měsíců tento bývalý první místopředseda ODS neudělal moc pro to, aby si pověst vylepšil.

Stihl chybět na první a jediné zahraniční cestě svého výboru. Odmítl jet i do Bruselu - s vysvětlením, že si o euroschůzkách myslí své. A v prosinci výboru uložil vánoční prázdniny.

Za to bere David Vodrážka jako předseda výboru k poslaneckému platu dalších 25 tisíc korun měsíčně. To, že Vodrážkovo vedení komplikuje práci, říkají sami členové výboru.

"Kvůli nepřítomnosti pana předsedy na zahraniční cestě na Slovensko jsme se nemohli setkat s nejvyššími představiteli této země," podotkla místopředsedkyně zahraničního výboru Lenka Andrýsová, která tam zastupuje vládní koaliční stranu Věci veřejné.

 

Právě se děje

Další zprávy