Politik s rostoucí popularitou? Takový není, říká STEM

Michal Pavec
19. 11. 2009 14:09
Nejpříznivěji lidé hodnotí Bohuslava Sobotku z ČSSD
Dlouhodobě nejpopulárnější český politik Bohuslav Sobotka
Dlouhodobě nejpopulárnější český politik Bohuslav Sobotka | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Všichni známí čeští politici si u občanů pohoršili. A o žádném z nich nedokáže ani polovina lidí říct, že na něj má příznivý názor.

Ač se to může zdát statisticky nepravděpodobné, poslední průzkum společnosti STEM ukázal, že první dvě desítky nejpopulárnějších politiků jsou na tom oproti minulému šetření hůře.

Co se týče jmen, která se pohybují na špici žebříčku popularity, nepřinesl průzkum žádná velká překvapení.

Na pomyslném piedestalu oblíbenosti stojí dlouhodobě místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, na nějž má "velmi příznivý" či "spíše příznivý" názor 49 procent dotázaných.

Ani on ale nezískal na svou stranu polovinu z 1278 respondentů, kteří mezi 31. říjnem a 10. listopadem odpovídali nad dotazníky společnosti STEM.

Druhou příčku si drží Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09. Od září si ale pohoršil hned o pět procent - z 51 na 46.

Třetí a čtvrtá pozice pak patří politikům ČSSD, místopředsedovi Poslanecké sněmovny Lubomíru Zaorálkovi (39 procent) a hejtmanovi Jihomoravského kraje Michalu Haškovi (37 procent).

Žebříčkem popularity pomalu ale jistě klesá pražský primátor Pavel Bém, který ještě v polovině minulého roku celý politický peloton vedl. Teď se s 36 procenty příznivého hodnocení krčí na šesté pozici.

Největší ztráta postihla bývalého místopředsedu KSČM a poslance Jiřího Dolejše, který byl ochoten vzít od reportéra MF DNES fiktivní úplatek za změkčení loterijního zákona.

"Zaznamenal nejvýraznější propad - o 8 procentních bodů, což bezesporu souvisí s aférou, v níž figuroval," míní výzkumníci společnosti STEM.

 

Právě se děje

Další zprávy