Poslanec Bartoš dá záznam kontrarozvědky k soudu

mch
29. 7. 2008 17:35
Na soud se zřejmě obrátí i další tři zákonodárci

Praha - Poslanec Walter Bartoš (ODS), který je veden v registračních protokolech bývalé vojenské kontrarozvědky, chce svoje jméno očistit u soudu.

"Celou tu věc musím dát k soud. Chci, aby se prokázalo, že jsem nikdy vědomě nespolupracoval s žádnou vojenskou kontrarozvědkou," řekl občanský demokrat Aktuálně.cz.

"Byl jsem u raketového vojska, které mělo větší míru utajení. Na těch záznamech není můj podpis, nic nenasvědčuje tomu, že jsem spolupracoval," dodal.

Archiv bezpečnostních složek vydal i několik dalších jmen: Juraje Ranince, Tomáše Hasila a Pavla Ploce. I ti zvažují, že dají celou věc k soudu.

Čtěte více: Archiv kontrarozvědky: Někteří poslanci byli důvěrníky

Raninec (ODS) považuje informace za absurdní, spolupráci jednoznačně popřel. I jeho stranický kolega Hasil odmítá, že by jakoukoliv spolupráci podepsal.

Nepřipouští to ani někdejší skokan na lyžích a současný zákonodárce ČSSD Ploc. Ten jen ČT řekl, že byl kvůli výjezdům do zahraničí pod neustálým dohledem agentů.

Čisté lustrace?

Všichni poslanci ODS mají podle šéfa poslaneckého klubu Petra Tluchoře čisté lustrační osvědčení. Podle verdiktu Ústavního soudu totiž některé kategorie neznamenají vědomou spolupráci s StB.

Podle archivů byli vedeni jako důvěrníci, což znamená spolehlivé osoby, které poskytovaly informace nebo služby.

Pavel Ploc na předvolebním mítinku v Liberci
Pavel Ploc na předvolebním mítinku v Liberci | Foto: Ludvík Hradilek

"Kategorie operativních spisů důvěrník, kandidát tajné spolupráce, kandidát agenta či kandidát informátora na základě rozhodnutí Ústavního soudu z roku 1992 znamená, že nepodepisovali vázanou spolupráci. Není tedy důvod, aby jim nebylo uděleno lustrační osvědčení," řekl Aktuálně.cz tiskový mluvčí Archivu bezpečnostních složek Jiří Reichl.

Už dříve vyšlo najevo, že ve svazcích vojenské kontrarozvědky funguje i jméno poslance ČSSD Evžena Snítilého.

Archiv tajné služby byl částečně odtajněn teprve minulý týden. Tehdy se na internetu objevilo na 140 tisíc evidenčních záznamů, které jsou datovány do let 1954 až 1989.

 

Právě se děje

Další zprávy