Peníze z reformy půjdou na platy lékařů, slíbil Nečas

ČTK Radek Nohl ČTK, Radek Nohl
14. 1. 2011 11:15
Šéf lékařské komory: Bez reformy se uskuteční nevídaný exodus
Premiér Petr Nečas slíbil lékařům peníze z reformy.
Premiér Petr Nečas slíbil lékařům peníze z reformy. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Reformou ušetřené peníze půjdou podle premiéra Petra Nečase (ODS) na platy lékařů.

Předseda vlády to slíbil po pátečním jednání s šéfem České lékařské komory Milanem Kubkem.

Ten řekl, že peníze na platy ve zdravotnictví jsou. Není třeba je brát odjinud. Lze je podle Kubka získat především zrychlením revize cen léků.

"Odborová akce Děkujeme, odcházíme působí jako hráz naděje. Lékaři věří, že nastartuje reformu, která nezapomene ani na ně," uvedl Kubek s tím, že pokud se reforma neuskuteční, vlna exodu lékařů bude "nevídaná".

Aktuálně hodlá odejít z nemocnic k 1. březnu bezmála čtyři tisíce lékařů. V některých zařízeních hrozí omezení péče. Jejich vedení se připravuje i na to, že budou muset zřejmě už v únoru odkládat některé operace.

Kubek dodal, že organizace sdružující 46 tisíc lékařů nemůže ovlivnit to, aby zdravotníci z nemocnic neodcházeli. To je podle něj na vládě.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) již ve středu v otevřeném dopise zdravotníky vyzval, aby v nemocnicích zůstali. Nastartovaná reforma podle něj v příštím roce zvýší mzdy.

"Vydírání není cestou k řešení problémů, které je možno nalézt pouze u jednacího stolu, bez emocí a s chladnou hlavou," uvedl Heger.

Lékaři už Hegerovi nevěří

Podle Kubka by bylo lepší, kdyby se ministr radši zamyslel nad návrhy lékařských odborů a začal s nimi jednat. "Jeho slibům se už věřit nedá. Každý den říká něco jiného. Zatím ale neudělal vůbec nic," dodal Kubek.

Odboráři podle šéfa lékařských odborů Martina Engela trvají na zvýšení platu na trojnásobek příjmu v zemi. Peníze chtějí okamžitě.

O situaci ve zdravotnictví v pátek ministr Leoš Heger (TOP 09) jednal s hejtmany v Brně na zasedání Asociace krajů.

Kubek v pátek představil Nečasovi také reformu podle návrhu ČLK.

Je rozdělena do dvou fází - v první by krizový management měl získat ztracenou důvěru lékařů, tím i čas a podporu pro reformy. Rychlá úsporná opatření by přinesla zvýšení platů lékařů. V druhé fázi reformy podle návrhu ČLK by pak mělo postupně vzniknout stabilní a předvídatelné prostředí pro poskytování zdravotní péče.

 

Právě se děje

Další zprávy