Heger: Odchod lékařů akutní péči nenaruší

Domácí Domácí
5. 1. 2011 16:30
Vláda chce, aby ji ministr o situaci průběžně informoval
Leoš Heger
Leoš Heger | Foto: Jan Langer

Praha - Masivní odliv, tedy odchod více než deseti lékařů, podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) hrozí v 59 nemocnicích.

Ministr upřesnil, že zatím hrozí k začátku března 3772 výpovědí v 70 nemocnicích, v některých ale chtějí odejít jen jednotlivci. 

"Akutní péče není narušena," prohlásil Leoš Heger.

Jak řekl ministr po zasedání novinářům, zatím nelze nic vyvozovat z informací, že někteří lékaři výpovědi berou zpět. Situaci nepovažuje za dramatickou.

Vláda ve středu žádná rozhodnutí nepřijala, jen onformaci vyslechla a uložila mu, aby ji průběžně informoval.

Heger upřesnil, že od roku 2000 narostl počet lékařů v nemocnicích o 2,5 tisíce. Podle něj tedy odchod všech, kteří výpověď podali, stav lékařů jen zredukuje.

V pátek ministra čeká jednání s šéfy velkých nemocnic. Případná rozhodnutí chce přijmout až po konzultacích s kraji, pod které část nemocnic patří.

Ministr zopakoval, že v případě odchodu všech lékařů, kteří výpověď podali, by klesl počet lékařů na stav před deseti lety. To podle něj znamená, že nehrozí nějaký dramatický výpadek systému.

Zatím neplánujeme žádné krizové opatření, uvedl ministr s tím, že během vánočních svátků jeho resort pouze zvažoval různá řešení pro případ nouze. Média tehdy přinesla informace o možnosti lékaře přinutit k práci vyhlášením stavu nouze.

Heger uvedl, že s pojišťovnami je domluveno, že v případě odůvodněného nárůstu pacientům pojišťovny navýší domluvené limity.

 

Právě se děje

Další zprávy