Paroubkův recept: ČSSD by měla držet vládu ODS a TOP 09

Kateřina Eliášová
13. 4. 2011 13:35
První místopředseda ČSSD Michal Hašek takové řešení odmítl
Jiří Paroubek, expředseda ČSSD.
Jiří Paroubek, expředseda ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Do stupňující se vládní krize se překvapivým plánem vložila nečekaná figura.

Bývalý šéf sociálních demokratů a někdejší předseda vlády Jiří Paroubek navrhl, aby ČSSD umožnila menšinovou vládu ODS a TOP 09 bez Věcí veřejných.

"Mělo by se najít rychlé východisko z krize. A tím není hlasování o nedůvěře, ale případná podpora sociálních demokratů menšinové vlády bez účasti Věcí veřejných. Protože ty se nedokáží očistit od ABL," řekl Aktuálně.cz Paroubek.

Nastínil rovněž, jak by taková podpora měla vypadat. Sociální demokraté by ji měli umožnit tím, že by při hlasování o důvěře opustili sál a umožnili tak její vznik. "Napřímo by to nešlo," myslí si Paroubek.

Nebudu hlasem pro Nečase

První místopředseda ČSSD Michal Hašek však takovou možnost okamžitě zamítl. "Pro občany ČR by bylo podle mne špatné, kdyby ČSSD tolerovala pravicovou menšinovou vládu a její reformy, není k tomu žádný důvod," reagoval. "Nejlepším řešením jsou pro ČR nové volby, pravicové experimenty zkrachovaly."

Paroubek i přesto míní, že takové řešení je nejrychlejším, jak z nastalé krize ven. Podmiňuje jej však tím, že by se vláda musela bavit s nejsilnější opoziční stranou.

"Minoritní vláda si musí každé hlasování dohodnout ad hoc. O podobě reforem by tak musela hovořit se sociální demokracií," vysvětlil.

"Takové řešení si moc nedovedu představit. Zatím platí koaliční smlouva a není možné se bavit o nějaké takové možnosti," řekl Aktuálně.cz místopředseda ODS Pavel Drobil.

Paroubek odmítl, že by se eventuálně stal jedním hlasem pro menšinový kabinet. V koalici totiž panuje názor, že by takovou vládu mohli držet zběhové z klubu Věcí veřejných. "Takový koncept bych neumožnil," tvrdí.

 

Právě se děje

Další zprávy