Paroubkovy námluvy začaly s doprovodem policie

Martina Machová Martina Machová
12. 11. 2011 16:43
Karel Janko chtěl zabránit, aby se jím zakládaná strana sloučila s Paroubkovým Lvem 21
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Policie ČR

raha - Jeden z posledních sbližovacích kroků mezi Českou stranou národně socialistickou (ČSNS 2005) a novým politickým subjektem expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka Národní socialisté - Levice 21. století začal skandálem.

Na sobotním sjezdu národních socialistů, který má posvětit fúzi obou stran, nechali spolustraníci vyvést policií svého někdejšího předsedu Karla Janka. Ten se pokusil na poslední chvíli zvrátit rozhodnutí, aby se ČSNS 2005, kterou pomáhal zakládat, sloučila s Paroubkovou partají.

"Již u vchodu bylo jasné, že bodyguardi mají pokyn nevpouštět mně do sálu. Snažil jsem se projít a je pravda, že tam došlo i k fyzickému kontaktu. Podařilo se mi ale dostat do sálu a sednout si tam," líčil incident sám Janko.

Po čtvrt hodině si pro něj došla policie, aby podal vysvětlení.

"Vše jsem jim vysvětlil. Mezi tím předseda stranického rozhodčího soudu řekl, že jednání o mém vyloučení ještě neskončilo a tedy jsem členem," pokračoval expředseda, kterému se stalo osudným, že ač z počátku o spolupráci s Paroubkem jednal, v závěru společných jednání obrátil a sbližování s expředsedou ČSSD začal veřejně kritizovat. 

Příznivci Jiřího Paroubka v rámci ČSNS2005 jej pak za to nejprve zbavili funkce a následně se jej pokusili vyloučit ze strany.
Incident na sjezdu národních socialistů následně potvrdil mluvčí strany Jiří Pondělíček. "Ano, policii jsme zavolali my," řekl Aktuálně.cz.

Místopředseda ČSNS 2005 Václav Votava následně deníku Aktuálně.cz řekl, že se snažil na svého někdejšího spolupracovníka Janka apelovat, aby odešel dobrovolně. "Bohužel jsme to museli udělat," dodal s tím, že k zavolání policie došlo až poté, co strana vyčerpala všechny možnosti, jak donutit bývalého předsedu k opuštění jednacího sálu.

Votava zároveň odmítá, že se předseda stranického soudu vyjádřil ve prospěch Janka, co se týče jeho členství. "Řekl, že se jeho odvoláním budou zabývat, původní rozhodnutí ale nemá odkladný účinek," tvrdí.

Národní socialisté již udělali první ukrok směrem k sloučení s Paroubkovým Lvem 21. Schválili totiž nové ideové zásady, které více korespondují s Paroubkovými prioritami, než ty původní.

Odpoledne delegáti sjezdu zvolili svým novým předsedou někdejšího místopředsedu Stanislava Palšu a rozhodli, že se chtějí s Paroubkovým Lvem 21 skutečně sloučit.

 

Právě se děje

Další zprávy