Paroubkův LEV 21 líčí na další stranu. Jedná s Moravany

Martina Machová Martina Machová
11. 11. 2011 23:02
Expremiér rozhazuje sítě ve snaze zajistit své nové straně LEV 21 spojence pro krajské volby
Expředseda ČSSD Jiří Paroubek.
Expředseda ČSSD Jiří Paroubek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Expremiér Jiří Paroubek opět rozhazuje sítě ve snaze zajistit své nové straně LEV 21 spojence pro krajské volby.

Poté, co začal usilovat o spojení s ČSNS 2005, líčí někdejší předseda ČSSD na další malou stranu - Moravany.

Ke spolupráci tak vybízí stranu, která usiluje o samosprávu Moravy a uznání moravské národnosti.

Vzájemná jednání potvrdili Aktuálně.cz první místopředseda Moravanů Zdeněk Zbožínek i sám zakladatel LEV 21.

"Kontaktovali oni nás, bylo to asi před měsícem," uvedl Zbožínek. "Zatím jsme se ale na žádné spolupráci nedohodli," dodal s tím, že zádrhel je zejména ve velké programové odlišnosti.

Podle něj je totiž pro Moravany otázka uznání moravské národnosti a samosprávy Moravy nepřekročitelná. "Jsou to klíčové body našeho programu," vysvětlil. Konečné odmítnutí podané ruky však podle něj ještě nepadlo.

"Ano, ale jednání nevedu já," řekl Aktuálně.cz Paroubek.

To, že uznání moravské národnosti a vlastní samosprávy je pro stranu klíčové, dokresluje i jejich aktivita během sčítání lidu. Na konci roku 2010 protestovali, že jim na formulářích chybí možnost "národnost - moravská", a psali na statistický úřad stížnosti.

Hlavní tahák pro voliče - dříve pro socdem, dnes pro lva - Jiří Šlégr.
Hlavní tahák pro voliče - dříve pro socdem, dnes pro lva - Jiří Šlégr. | Foto: Ludvík Hradilek

Moravané jsou již druhá partaj, ve které Jiří Paroubek hledá spojence.

Jako první začal spolupracovat s Českou stranou národně socialistickou (ČSNS 2005), která na svém sobotním sjezdu rozhodne, zda se s Paroubkovým novým politickým projektem sloučí, či nikoli. Ustavující sjezd LEV 21 se bude následně konat 26. listopadu v Obecním domě v Praze.

Parlamentní epizoda

Stejně jako národní socialisté, u kterých je svazek s Paroubkem téměř na spadnutí, mají za sebou parlamentní epizodu i Moravané.

Strana, která byla pod tímto jménem zaregistrována v roce 1994, se totiž hlásí k odkazu dalších moravských politických hnutí.

Na svých internetových stránkách vzpomíná, že ve volbách v roce 1990 bylo zvoleno do České národní rady 22 poslanců Hnutí samosprávné demokracie - Společnost pro Moravu a Slezsko. Hnutí se postupně přetransformovalo na Českomoravskou stranu středu a ve sněmovně vydrželo až do voleb v roce 1996.

V porovnání s ČSNS 2005 mají ovšem Moravané větší voličský potenciál.

Národní socialisté získali při loňských parlamentních volbách 0,02 procenta, tedy 1 371 hlasů. Moravané mají podporu desetinásobnou - získali 0,22 procent a 11 914 hlasů.

Při krajských volbách v roce 2008 pak získávali v moravských krajích podporu kolem 1 procenta.

A další rozdíl: Národní socialisté disponují silnou členskou základnou jen na Brněnsku a v ostatních moravských regionech jejich stranické buňky stojí pouze na jednotlivcích. Naopak Moravané se mohou pochlubit zázemím hned ve dvou dalších krajích - kromě Jihomoravského i ve Zlínském a Olomouckém.

 

Právě se děje

Další zprávy