Lídrem eurokandidátky ČSSD bude ekonom Jiří Havel

Martina Macková
12. 12. 2008 18:45
Strana nabídne do Bruselu experta pro dobu krize
Jiří Havel při online rozhovoru
Jiří Havel při online rozhovoru | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lídrem eurokandidátky sociálních demokratů bude Jiří Havel. Bývalý místopředseda vlády pro ekonomiku má být nabídkou voličům v době světové krize.

Předsednictvo ČSSD, které navrhuje lídra pro volby do Evropského parlamentu, se dnes na stínovém ministru školství shodlo. Konečné rozhodnutí posvětí zítřejší ústřední výkonný výbor. Eurovolby se uskuteční v červnu příštího roku.

ČSSD se už nechala slyšet, že by je ráda spojila také s předčasnými parlamentními volbami.

Lídra už dříve vybrali lidovci, jejich kandidátku povede stávající europoslankyně Zuzana Roithová.

Méně známý Havel pro krizi

Někteří členové úzkého vedení strany vážně uvažovali také o tom, že by kandidáty vedl Richard Falbr, známý odborový boss a nynější europoslanec. Ten se nakonec stane dvojkou kandidátky.

Třetí místo má jisté evropský zástupce ČSSD Libor Rouček.

"Myslím, že bude všeobecná shoda na Jiřím Havlovi," řekl už před jednáním Aktuálně.cz šéf senátorů ČSSD Petr Vícha. Podle něj je Havel sice o něco málo méně známý než Falbr, ale to by nemuselo vadit.

"Byl místopředsedou vlády a je to známý ekonomický expert," říká. "Je dobré dát příležitost novým lidem," zdůvodňuje i místopředseda Milan Urban.

"Jiří Havel zná velmi dobře evropské problémy a v době krize by měl zemi zastupovat ekonom. Možná ho neznají všichni lidé, ale je to stejné jako s některými našimi hejtmany. Ti také teprve nyní ukazují, že jsou profesionálové, které nikdo neznal," dodal.

Europoslanec Richard Falbr jako dvojka?
Europoslanec Richard Falbr jako dvojka? | Foto: Josef Mašek

O tom, jestli Falbr, nebo Havel, se ale bude u sociálních demokratů ještě diskutovat.

Místopředseda Zdeněk Škromach míní, že lídr musí být obecně známý. "Je to velmi důležité. Strana jej pak může lépe v kampani prodat. Přece jen to není exekutivní funkce, ale politika EU. A Richard Falbr je odborář duší i tělem a známý už od dob, kdy ho začali nazývat taťkou pracujícího lidu. Má také podporu evropské odborové centrály," prozradil svoje preference.

Škromach ale také upozorňuje na to, že jeho strana rozhoduje o lídrovi možná zbytečně brzy.

"Nahráváme tak opozici, která podle našeho rozhodnutí vybere protikandidáta. Klidně bychom s tím mohli počkat, až lídra určí ODS," míní.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Jiřího Havla

Až deset mandátů

Strana se ale shoduje, že nyní nezáleží tolik na tom, kdo bude lídr. Socialisté si totiž věří. Podle jejich odhadů v europarlamentu posílí až na deset zástupců. Nyní mají dva poslance.

"Lídrovi je třeba dát sparing-partnera. Je to vždy lepší. Měl by to být tým dvou tří lidí, kteří se budou v kampani doplňovat," soudí také místopředseda Zdeněk Škromach.

Kromě tří jmen, které jsou na čele kandidátky jisté, ČSSD nabídne voličům i další. Mluví se například o poslankyni Anně Čurdové, místostarostce Kroměříže Olze Sehnalové, nové poslankyni Zuzaně Brzobohaté, která nahradila Miloslava Kalu, nebo o Pavlu Pocovi, který je předsedou stranické organizace v Karlovarském kraji.

Mezi kandidáty bude zřejmě figurovat i poradkyně místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka a středočeská členka strany Lucie Svobodová, která by podle některých měla symbolizovat "modernizaci strany a budoucnost EU".

 

Právě se děje

Další zprávy