Paroubek chce od Zemana pomoc se svržením vlády

Domácí Domácí
19. 10. 2008 14:42
Vyzval ho, ať se vrátí do ČSSD
Vítěz Paroubek zdraví poraženého Topolánka
Vítěz Paroubek zdraví poraženého Topolánka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek chce, aby se Miloš Zeman vrátil do ČSSD.

Vyzval ho k tomu před povolebním diskusním pořadem Otázky Václava Moravce.

Podle něj by měl někdejší premiér ovlivnit přeběhlíky Miloše Melčáka a Michala Pohanku, aby nepodpořili vládu. O nedůvěře kabinetu Mirka Topolánka bude sněmovna hlasovat ve středu.

"Byl bych rád, kdyby se vrátil," řekl v televizi. Dodal, že zatím s ním nehovořil. "Určitě ten vzkaz pochopí," dodal.

"Já jsem žádnou takovou výzvu nedostal," prohlásil Zeman. "Je pravda, že jsem si ji přečetl na teletextu, ale myslím si, že výzvy nemají být adresovány do éteru ale tomu, jemuž jsou určeny. Protože jsem výzvu tohoto typu nedostal, nevidím důvod, proč na ni reagovat," řekl v telefonickém rozhovoru pro Českou televizi.

Výzva přišla pouhý den po drtivém vítězství sociálních demokratů v krajských volbách. Strana zvítězila ve všech třinácti krajích, navíc v senátních volbách získala hned v prvním kole jednoho senátora, pětadvacet kandidátů pak postoupilo do kola druhého.

Apel na přeběhlíky

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach o výzvě nic nevěděl. Deníku Aktuálně.cz ale řekl, že rozhodnutí leží primárně na Miloši Zemanovi. Na adresu odpadlíků dodal, že by to mohl být jejich politický reparát.

O čtveřici někdejších sociálnědemokratických poslanců (kromě Melčáka a Pohanky jde i o Petra Wolfa a Evžena Snítilého) hovořil už v sobotu i Paroubek. Přiznal, že s nimi o případné podpoře ČSSD při středečním hlasování nejednal, ale vyzval je, aby se zachovali čestně. "Myslím, že by měli pochopit, že ten rybník se jim zvolna vypouští a myslím, že by měli odolat pokušení a zachovat se čestně," řekl.

Roztržka kvůli Altnerovi

Miloš Zeman opustil řady sociálních demokratů loni v březnu. Důvodem byl přitom právě současný předseda ČSSD. Zeman se tehdy dozvěděl, že trestní oznámení, které na něj kvůli kauze Altner podal Jaroslav Novák, měl údajně iniciovat sám Paroubek.

Lidr nejsilnější opoziční strany jakékoliv nařčení odmítl a zaútočil, že se Zeman snaží negativně ovlivnit volební sjezd strany. "Myslím, že neunesl tíhu své odpovědnosti za podpis pro ČSSD zcela nevýhodné smlouvy s advokátem Altnerem," prohlásil.

Zeman se přitom před pár dny nepřímo zapojil do předvolební kampaně ČSSD, když veřejně podpořil některé své přátele, kteří kandidovali na hejtmany.

 

Právě se děje

Další zprávy