OH v Praze narazily. Není jisté, zda získají garance

djl
7. 1. 2008 12:55
Vláda rozhoduje, zda dá právní záruky
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nejznámější odpůrci pořádání olympijských her v Praze, sdružení Nezávislí starostové, dnes vyzvalo vládu, aby rozhodně neposkytla tzv. vládní garance pro pořádání her v roce 2016.

Vláda by totiž měla nyní k olympijským hrám v Praze tento zásadní postoj zaujmout. Právní garance, které jsou jednou z podmínek, které musí pořadatelé splnit, aby se mohli o hry v roce 2016 ucházet.

Přihláška ke kandidatuře, která musí právní garanci obsahovat musí odejít do sídla Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne odejít do 14. ledna. Poslední zasedání celé vlády pok bude tuto středu. 

Ano, nebo ne?

Podepsáno.
Podepsáno. | Foto: Ondřej Besperát

Hospodářské noviny dnes citují výrok premiéra Mirka Topolánka, že vláda garance poskytne, Mladá fronda Dnes však s odvoláním na víkendové jednání premiéra při závodech světového lyžařského poháru ve Špindlerově Mlýně píše opak.  

"Pokud ty právní záruky neměly přímou vazbu na ty finanční, tak si myslím, že je formálně dát můžeme," citují HN premiéra.

Konurence z MF Dnes se však odvolává na premiérova jednání se šéfem společnosti Praha olympijská Tomášem Peterou. List píše, že se sešli během víkendových závodů světového lyžařského poháru ve Špindlerově Mlýně a že se premiér "zdráhá" garanci udělit.

Petera sám takový výsledek popřel, neřekl však, že by jednání s premiérem dopadlo opačně. Uvedl také, že dotazník může být poslán i bez vládní garance. "Klidně, ale naše šance v boji to výrazně sníží," řekl Petera listu. 

Jak je to ve vládě

Hospodářské noviny píší, že garance budou vládou schváleny i přesto, že je v kabinetu převaha odpůrců olympiády. Jedinými zastánci jsou z ministrů pravděpodobně jen Alexandr Vondra a Petr Gandalovič.

Zbytek ministrů chová k možnosti uspořádání olympiády v ČR spíše chladný až odmítavý postoj.

S premiérem bude jednat podle serveru ceskenoviny.cz také primátor Pavel Bém. "V podporu právních záruk věřím, nejedná se totiž o záruky ekonomické. Pokud by je vláda neposkytla, považoval bych to za ostudu," cituje server Béma.

Peníze do roka a do měsíce

Kroměp rávní garancí musí vláda posléze přislíbit organizátorům her také finanční garance. 

Datum, do kdy by to měla učinit, je 12. únor 2009. Tato podmínka je přitom pro setrvání Prahy na seznamu kandidátských měst zcela klíčová.

Topolánek tento krok podmiňuje úspěšným koncem mistrovství světa v klasickém lyžováním v Liberci.

To však skončí až 1. března 2009, tedy tři týdny po uzávěrce přijímání finančních garancí.

Více o olympiádě v Praze:

Praha přiznala: S olympiádou jsme v časové tísni

Ve vládě mají navrch odpůrci olympiády

 

 

Právě se děje

Další zprávy