ODS vyšle do boje o Hrad místopředsedu Senátu Sobotku

Martina Machová Martina Machová
28. 6. 2012 9:00
Protikandidáta Tošenovského porazil ve stranických primárkách o 1339 hlasů
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Občanští demokraté vyšlou do prezidentské volby místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku. V primárních volbách, které probíhaly posledních devět týdnů mezi členy ODS po celé republice, porazil svého jediného konkurenta, europoslance Evžena Tošenovského.

Sobotka získal celkově 3771 hlasů, což činí 61 procent všech hlasů, Tošenovský pak 2432 hlasů.

Novinářům to řekl před odletem do Bruselu předseda ODS a premiér Petr Nečas. Oficiálně bude Sobotka zařazen do přímé volby na návrh poslanců a senátorů ODS. 

"Máme nesmírně kvalitního a slušného kandidáta, který je čitelný a nepopulistický," komentoval výběr muže ODS pro Hrad. Na jeho dosud nízkou pozici v rámci volebních průzkumů pak uvedl, že je teprve osm měsíců do samotné volby, a tudíž současné preference nejsou zas tak důležité.

Nečas se zároveň dotkl relativně nízké účasti členů ODS na volbě prezidentského kandidáta. Svůj hlas jednomu z kandidátů odevzdala zhruba čtvrtina straníků. "Musíme to teprve vyhodnotit. Členové ODS jsou aktivní lidé, co mají stále něco na práci. Volební místnosti by tak měly příště být otevřené déle," vysvětloval. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy