ODS ustoupila, Zaorálek do čela sněmovny

Sabina Slonková, Martina Macková, Petr Holub
19. 7. 2006 20:09
Praha - ODS vyšla vstříc sociálním demokratům. Zástupci trojkoalice se dohodli, že jsou ochotni přepustit ČSSD křeslo předsedy Poslanecké sněmovny.
Mirek Topolánek, ODS.
Mirek Topolánek, ODS. | Foto: Ondřej Besperát

Koalice nevyšle kandidáta

Občanští demokraté dnes s potencionálními partnery - lidovci a zelenými - rozhodli, že do páteční volby předsedy sněmovny nebudou vysílat svého kandidáta.

Hodlají umožnit ČSSD, aby uspěl její vyslanec - dosluhující předseda poslanců Lubomír Zaorálek. "Koalice nebude navrhovat svého kandidáta," oznámil Mirek Topolánek.

Ještě v úterý přitom koalice tvrdila, že postaví svého člověka.

ČSSD ale kontrovala oznámením, že v tom případě sociální demokraté nenominují nikoho a volbu znovu zablokují. Ještě dnes ráno pak šéf strany Jiří Paroubek prohlásil, že se definitivně rozhodl nepodpořit trojkoaliční vládu.

ČTĚTE VÍCE:
ČSSD definitivně odmítla koalici

K obratu přispěl prezident

Podle informací deníku Aktuálně.cz sehrál roli v překvapivém obratu i prezident Václav Klaus. Ten by chtěl, aby Paroubkova vláda už v pátek - hned po zvolení vedení sněmovny - podala demisi. Vzápětí může být pověřen vládnutím kabinet Mirka Topolánka.

Foto: ČSSD

"V případě odblokování sněmovny jsem ochoten po demisi Paroubkovy vlády převzít vládní odpovědnost a žádat sněmovnu o důvěru," potvrdil Topolánek.

Vláda Jiřího Paroubka je připravena podat demisi v pondělí 24. července, ovšem za předpokladu, že bude do té doby "úspěšně  dokončena" ustavující schůze sněmovny. Paroubek to uvedl v prohlášení, které médiím poslal mluvčí ČSSD Zbyněk Rýpar.

Nakolik bude tento scénář úspěšný, lze v tuto chvíli jen těžko odhadovat.

Prezident Václav Klaus je ovšem opatrně optimistický: "My jsme za posledních šest týdnů, které uplynuly od voleb, takových nadějných signálů, že se věci pohnou dopředu, viděli už několik. Chtějme věřit, že tento signál opravdu nějakým pokrokem je,"  tlumočil prezidentovo stanovisko na Frekvenci 1 jeho tajemník Ladislav Jakl.

Nejistý Zaorálek

Lubomír Zaorálek přesto nemá své zvolení jisté, zásadní výhrady proti němu totiž  má část komunistů. Zda a jak jej podpoří poslanci koaličních stran, by mělo být jasné po čtvrtku, kdy o tom budou separátně jednat špičky ODS, lidovců a zelených.

Kromě přímé podpory by mohl být Zaorálek zvolen díky tomu, že si koaliční poslanci nevyzvednou hlasovací lístky, a sníží tak kvórum potřebné ke zvolení šéfa sněmovny.

ČSSD koaliční nabídka zaskočila. "Nepočítali jsme s tím," řekl deníku Aktuálně.cz člen nejužšího vedení strany.

Strana nicméně přihlásila do páteční volby Lubomíra Zaorálka. Současně ale její zástupci vzkázali Topolánkovu týmu, že svého kandidáta zase stáhnou, pokud nebudou mít od koalice slib, že umožní jeho zvolení.

Z ODS zní kritika

Případné zvolení sociálního demokrata do čela sněmovny nedává Topolánkovi jedinou záruku, že při následném hlasování jeho koaliční projekt získá důvěru poslanců. Z ODS se proto začaly ozývat hlasy, že nejnovější ústupek je směrem k ČSSD příliš velký a nepřináší ODS žádnou jistotu.

"Je to absolutní bianko šek a sebevražedný pokus. Nemáme žádnou jistotu, žádnou dohodu, která by zaručila, že koaliční vláda ve sněmovně projde. Bůh suď, co se bude pak dít," kritizoval pod podmínkou anonymity postup vedení ODS jeden z jeho členů.

Kritici v ODS se obávají varianty, že Topolánek pohoří v prvním i druhém pokusu o sestavení vlády. Při třetím pokusu by pak namísto prezidenta podle ústavy pověřoval jednáním o novém kabinetu šéf sněmovny, tedy podle nejnovějšího vývoje sociální demokrat.

ČSSD přitom oznámila, že při třetím pokusu nemusí být automaticky pověřen její člověk. Sociální demokraté navrhují, aby v takovém případě šéf sněmovny nechal sestavit vládu toho, kdo bude mít písemnou záruku, že ho podpoří minimálně 101 poslanců.

 

Právě se děje

Další zprávy