ODS trvá na vládě, ale změní se jména

sim, brp, ph
22. 12. 2006 12:39
Praha - Poté co prezident Klaus včera odmítl seznam nové vlády Mirka Topolánka, navrhuje ODS změnu rozdělení křesel. Předsedové ODS, KDU-ČSL a SZ právě jednají.
Václavu Klausovi se dnešní Topolánkův návrh nelíbí.
Václavu Klausovi se dnešní Topolánkův návrh nelíbí. | Foto: Ludvík Hradilek

Po ranním jednání grémia ODS premiér Mirek Topolánek prohlásil, že chce s lidovci a zelenými dál jednat o složení nové vlády. Nevyloučil, že seznam ministrů by mohl doznat určitých změn.

Podle informací deníku Aktuálně.cz se předsedové všech tří stran sešli a nyní spolu jednají o dalších krocích.

"Z ústavního hlediska nevidíme žádný problém pro jmenování vlády, ale jsme si vědomi určitých personálních problémů. V tomto smyslu budeme proto dál jednat," řekl Topolánek novinářům.

Zda nakonec změní seznam své ministerské sestavy, záleží podle něj na dohodě s oběma menšími stranami. Zároveň však dodal, že nebude zelené ani lidovce k jednání nutit.

Někteří občanští demokraté měli výhrady k tomu, že nejsilnější strana v novém kabinetu ztratila ministra financí i pro místní rozvoj. Pražská ODS kvůli tomu vyzvala vedení, aby svolalo výkonnou radu. Topolánek ale řekl, že k tomu není důvod a pražská ODS podle něj nereprezentuje celou stranu.

Klaus řekl ne

Prezidentovi včera vadilo, že vláda nemá zajištěnou dostatečnou podporu a vadilo mu i jméno na seznamu ministrů: Karel Schwarzenberg.

"Očekávám, že se pan předseda vlády ještě vrátí ke svým koaličním partnerům i nepartnerům a ještě s nimi povede jistý hovor," řekl prezident na vysvětlenou, proč zatím nehodlá novou vládu jmenovat. Topolánek za ním totiž přišel bez podepsané koaliční smlouvy.

Předložil Klausovi soupisku, která mimo jiné počítala s tím, že Cyril Svoboda povede ministerstvo kultury. A například obě malé strany poslaly do vlády dvě dosud neznámé političky: Simeonu Zikmundovou a Džamilu Svobodovou.

Foto: Aktuálně.cz

Paroubek se nabídl: Ale rychle

Předseda ČSSD Jiří Paroubek vzápětí oznámil, že je ochoten s občanskými demokraty jednat o společné vládě ODS, ČSSD a KDU.

"My jsme skutečně připraveni jednat a byla to ODS, kdo ve vysoké fázi ukončila jednání s námi. Tak jestli chtějí jednat, tak ať se
k jednacímu stolu vrátí, jestli ne, tak je čeká jistá porážka v Poslanecké sněmovně a zase ostuda," uvedl pro ČTK bývalý premiér Jiří Paroubek.

Prezidentovu rozhodnutí se Paroubek nediví. "Ta vláda by nebyla stabilní," řekl pro ČTK.

"Já myslím, že panu prezidentovi je jasné, že tady nemůže vzniknout jiná stabilní vláda, než vláda postavená na spolupráci dvou největších politických stran," dodal dnes Paroubek. Novinářům řekl, že včera večer s prezidentem telefonicky hovořil.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) věří, že Klaus nebude s jmenováním vlády váhat. Zdůraznil, že postupoval přesně podle ústavy. Ta říká, že prezident jmenuje členy vlády na návrh ministerského předsedy. Spolu s veřejností se prý těšil, že kabinet vznikne ještě před Vánocemi.

"Nejsem to já, kdo ten proces zdržuje," prohlásil Topolánek tři hodiny poté, co s Klausem neúspěšně jednal na Hradě.

Důvodů, proč Topolánka poslal domů s prázdnou, je podle Klause více.

Klaus: Trvám na svém

Připomněl začátek října, kdy šéfa ODS podruhé pověřil sestavit vládu.

"Tehdy jsem řekl,že hledám řešení, které by bylo zárodkem stabilního řešení. Vyloučil jsem, že by to byla vláda závisející na jednom hlasu, jednom přecházení nahoru či dolu. Na tom nemohu nic měnit," řekl prezident ve zjevné narážce na fakt, že kabinet ODS, KDU-ČSL a zelených by se opíral o jednoho až dva odpadlíky z klubu ČSSD.

Mirek Topolánek ale říká, že využil poslední možnosti. "Já jsem předložil prezidentovi republiky podle ústavy seznam nové vlády, která vznikla poté, co ztroskotala jednání s ČSSD a žádná jiná rozumná varianta již nehrozí. Je to poslední možná varianta," řekl Topolánek.

Prezident požaduje záruky, že kabinet vydrží déle. Anebo předem řekne: Budeme vládnout jen do předčasných voleb - a ty mají být co nejdříve.

Mirek Topolánek se proti prezidentovým slovům ohradil, prý by je chápal po volbách, ne teď. "Vláda si chce jít pro důvěru pro reformní program. I pokud ji nedostane, bude to urychlení, cesta k třetímu pokus," uvedl Topolánek.

Co říká Ústava

Ústavní právníci se rozcházejí v názoru na to, zda prezident může odmítnout jmenovat některého z ministrů, které mu
navrhne předseda vlády.

Prezident Václav Klaus dnes premiéra Mirka Topolánka vyzval, aby se pro trojkoaliční vládu ODS, lidovců a zelených
pokusil nalézt širší podporu v parlamentu.

Trvá prý i na tom, že nebude akceptovat kabinet, který by se musel při hlasování spoléhat na podporu přeběhlíků z opozice. Klausovi také vadí, že by se ministrem zahraničí měl stát senátor Karel Schwarzenberg.

"Pokud prezident sdělí své výhrady, pak je to možné," myslí si třeba Josef Blahož z Ústavu státu a práva Akademie věd. "Může říci své výhrady, když ale premiér na jmenování bude trvat, pak se prezident nemůže vzbouřit," soudí zase Vladimír Balaš z plzeňské Západočeské univerzity.

"Prezident sice může vyjádřit své pochybnosti, ale neumím si představit, že by vládu vetoval," souhlasí s tímto výkladem Václav Pavlíček z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

V článku 68 ústavy se píše, že prezident na návrh premiéra jmenuje ostatní členy vlády. Podle některých odborníků na ústavní právo z této formulace vyplývá, že prezident je při jmenování ministrů vázán návrhem premiéra.

"Řekl jsem, že půjde-li předseda vlády do hlasování o důvěře vládě bez dohody, vidím to jako co nejrychlejší cestu k předčasným volbám. Pod tímto pohledem hodnotím návrh, který jsem dostal," uvedl Klaus. "Rozcházím se s předsedou vlády v řešení, jak vládu sestavit."

Kdo a kam?

Řešení ODS je následující: strana odmítá spolupráci s ČSSD. Kabinet má být proto trojkoaliční.

Ještě těsně před odpolední schůzkou s prezidentem se strany domluvily, že ODS přepustí lidovcům důležité posty: ministra financí a ministra pro místní rozvoj. Tuto informaci prozradil v on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz lidovecký předseda Jiří Čunek.

"Místní rozvoj, finance, obrana, kultura a legislativní rada," řekl na otázku, jaké resorty budou ve vládě patřit jeho spolustraníkům.

Zdroj z ODS, který je dobře informován o vyjednávání, tuto informaci potvrdil s tím, že ministrem financí v Klausem odmítnuté vládě má být Miroslav Kalousek a ministrem pro místní rozvoj sám Jiří Čunek.

Na klíčový post šéfa diplomacie zelení nominovali senátora Karla Schwarzenberga. Toho prezident striktně odmítá.

Senátor Karel Schwarzenberg: Povede českou diplomacii?
Senátor Karel Schwarzenberg: Povede českou diplomacii? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pře v ODS

Nespokojenost s obsazením vlády ovšem vře i v ODS. Pro mnohé občanské demokraty je však těžko stravitelné, aby nejsilnější strana předala tak klíčový resort, jako jsou finance, menšímu koaličnímu partnerovi.

Foto: Ludvík Hradilek

"Nesouhlasím, aby ODS neobsadila post ministra financí a ministra pro místní rozvoj. Nedokáži si totiž představit, že bez ministerstva financí chce ODS splnit slibovanou rovnou daň. Navíc si musíme uvědomit, že oba resorty jsou klíčové pro podporu všech regionů a to z důvodu čerpání financí z fondů EU," uvedl například místopředseda pražské ODS Jiří Janeček.

Koaliční dohodu o vládnutí už včera večer a v noci na dnešek odsouhlasili ve svých stranách zelení i lidovci, přední politici ODS se však ráno řekli svému předsedovi, aby ještě s lídry zelených a lidovců o některých postech jednal.

Jeden z vyjednávačů ODS Petr Tluchoř interpretoval pro Aktuálně.cz situaci ve straně tak, že grémium dalo Topolánkovi plnou moc, aby s předsedy ostatních stran doladil poslední podrobnosti.

Grémium se ostatně sejde hned zítra. "Budeme řešit, co dál. Nicméně už předem lze říct, že grémium neustoupí a se socialisty jednat o vládě ODS nebude. Očekáváme, že prezident svůj krok vysvětlí. Míč je na jeho straně," sdělil deníku Aktuálně.cz člen grémia nejsilnější strany pod podmínkou anonymity.

 

Právě se děje

Další zprávy