ODS si zvolila vedení, na překvapení nedošlo

Jakub Novák
4. 11. 2012 20:36
Právě skončený kongres ODS jsme sledovali v online reportáži
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Kongres ODS je minulostí. Druhý den sjezdu největší vládní strany přišel po náročné sobotě plné oficiálních i neoficiálních diskuzí a jednání.

Delegáti ODS v neděli rozhodovali o budoucí podobě svého vedení.

Současný předseda Petr Nečas obhájil svůj post, když mu svůj hlas dalo 351 delegátů, zatímco jeho vyzyvateli Ivanu Fuksovi dalo důvěru pouze 178 občanských demokratů.

Fuksa svoji kandidaturu oznámil náhle v sobotu večer, nepodařilo se mu však získat dostatečnou podporu, což bylo znát i během jeho projevu, který nacházel podporu prakticky jen mezi pražskými a středočeskými delegáty.

Prvním místopředsedou se stal Martin Kuba, který vyhrál s výrazným náskokem před ostatními kandidáty - hlas mu dalo 363 delegátů, zatímco současné první místopředsedkyni Miroslavě Němcové dalo důvěru pouze 142 občanských demokratů. Pro Hynka Fajmona potom hlasovalo 69 delegátů.

Strana si také zvolila "nové" místopředsedy -  těmi se stali Jiří Pospíšil (454 hlasů), Pavel Blažek (439 hlasů), Tomáš Chalupa (343 hlasů) a Miroslava Němcová (306 hlasů).

Senátorka Daniela Filipiová skončila těsně za Němcovou se 303 hlasy, poslední z kandidátů Miloslav Plass skončil se 106 hlasy.

Od sobotního dopoledne až do nedělního večera jsme pro vás na Aktuálně.cz živě sledovali průběh kongresu v online přenosu. Zde je dění z prvního dne.

Fotoreportáž z druhého dne kongresu: Petr Nečas s odřenýma ušima

20:22 - Do výkonné rady ODS nebyli zvoleni Pavel Dlouhý, Ivan Langer, Petr Tluchoř a Marek Šnajdr. Od delegátů stranického kongresu v Brně nezískali dostatečný počet hlasů. Tluchoř a Šnajdr přitom patří k takzvaným rebelujícím poslancům, kteří odmítají zvýšení DPH. U Langra se uvažovalo, že by se po kongresu mohl vrátit do širšího vedení ODS. Dlouhý je vlivný podnikatel z jižních Čech, kterého média označují za regionálního "kmotra".

20:07 - Kongres ODS vyzval rebelující poslance, aby respektovali většinové stanovisko sněmovního klubu. Jejich sólo akce prý vyvolává hrozbu pádu vlády, a tedy i dalšího odlivu voličů.

17:27 - Delegáti nyní volí členy výkonné rady.

17:17 - Místopředsedy ODS byli zvoleni Jiří Pospíšil (454 hlasů), Pavel Blažek (439 hlasů), Tomáš Chalupa (343 hlasů) a Miroslava Němcová (306 hlasů).

Senátorka Daniela Filipiová skončila těsně za Němcovou se 303 hlasy, Miloslav Plass získal 106 hlasů.

"Úloha 1. místopředsedy je trošku zveličována. Mohu to říct jako člověk, který prvním místopředsedou byl a byl i řadovým místopředsedou," řekl Petr Nečas pro Aktuálně.cz.

15:46 - Jiří Pospíšil přijímá svou nominaci a o post místopředsedy se "popere".

"Nechci opakovat včera řečené argumenty - co je ale důležité je to, že se musíme pokusit o změnu stylu naší vládní politiky," říká Pospíšil a vrací se ke svému mimořádnému úspěchu v krajských volbách.

"Vnímám to jako test důvěryhodnosti. Kdybych v krajských volbách propadl, tak tu dnes před vámi nestojím, takto tu jsem, prověřen voliči v Plzeňském kraji," dodává.

"Kauza mého odvolání byla vyřešena krajskými volbami a rozhovorem s Petrem Nečase," dodal na závěr svého vystoupení Pospíšil. Při návratu na své místo si následně podal se staronovým předsedou ruku.

15:38  - "V současné době není ODS značkou, která by přitahovala voliče," konstatuje poměrně neinovativně Miloslav Plass.

15:36 - "Plán B se právě rozjel," varovala krátce Miroslava Němcová.

Foto: Ludvík Hradilek

15:26 - Na scénu přichází Jaroslav Kubera. "Důvody, proč nepřijmu kandidaturu, jsem zmínil již včera," řekl. Jde o to, že nechce kumulovat funkce; navíc jako šéf senátorů ODS má místo v grémiu strany jisté.

"Máme tolik soudců jako stomilionové Japonsko a než je rozhodnuto o péči o dítě, je dítě plnoleté - a to je skutečný příběh," kritizuje Kubera současnou neutěšenou situaci v českém soudnictví. Mezi činy, které by podle Kubery mohla strana udělat, je například zrušení placených funkcí předsedů výborů a podvýborů, omezení intervencí státu, obcí a státní správy jako takové.

Na konci byl odměněn bouřlivým potleskem. 

15:13 - "Kvůli reformám jsme neprohráli, nedokázali jsme vysvětlit proč nás volit. Jak říká můj kamarád ´ztratili jsme se v překladu´," prohlásil Tomáš Chalupa.

Foto: Ludvík Hradilek

"Voliči nám ukázali varovný prst - naštěstí je to zatím jen ukazováček," dodal.

Na přetřes samozřejmě přišla také euroskeptická kritika "á la Hrad".

Základním kamenem ODS jsou podle Chalupy starostové, o které by měla strana více pečovat - není tak překvapivé, že v této souvislosti zmínil Šumavu.

Zarážející je, že ministr životního prostředí nepromlouval ani tak jako obhájce, jako spíše žalobce tohoto úřadu a ochrany přírody samotné.

15:12 - "Po zralé úvaze jsem se rozhodl neucházet se o místo v týmu Petra Nečase," konstatoval Ivan Fuksa a poděkoval za hlasy ve volbě předsedy.

15:01 - Další vystupující je Daniela Filipiová. "Jsem realista, vedení musí být složeno z osobností, ale takových, které stojí za svým předsedou. ODS stojí na důležitém rozcestí, ze kterého vede jedna cesta k významné straně, a druhá ke straně marginální," říká. Kromě toho zmínila během svého vystoupení letošní senátní volby, spolu s již trochu "vyčerpaným" hrozením komunismem.

"Vstupujeme do vyjednávání jako nově navolené grémium, a je to o tom, abychom se pokusili dohodu hledat. Prostor pro hledání dohody ještě je," řekl na tiskové konferenci po svém zvolení Kuba.

14:45 - "Nebudete rádi, až o vás budu všechno vědět a ani nebudete rádi, kdyby jste všechno věděli o mně," říká o "levicovém snu" absolutní transparentnosti během svého vystoupení další z kandidátů na místopředsedu Pavel Blažek.

Foto: Ludvík Hradilek

"Všimněte si, že největší úctu mají instituce, které se nevolí a které se nemusí nikomu podbízet. Občas jsme k tomu sklouzávali, ale tomu se pro příště musíme vyhnout," pokračuje.

"Do budoucna bychom se také měli zamyslet nad přístupem k médiím. Nemyslím ani tak tištěná média, spíše ta elektronická, která vážně narušují svobodu lidí - chybí zde totiž vyváženost svobody slova a ochrany soukromí, je velmi jednoduché někoho pošpinit," varuje Blažek.

14:40 - Petr Bendl řekl, že na místopředsedu kandidovat nechce a tak pouze poděkoval za důvěru těm, kteří ho nominovali (navrhl ho karlovarská krajská organizace) a představil svoji vizi do budoucnosti.

14:30 - Bude následovat volba místopředsedů. Ti by měli být čtyři, což by ale rád změnil Jaroslav Kubera, který navrhl, aby strana měla pouze jednoho místopředsedu.

"Každý člen grémia představuje další mozek, další zdroj nápadů," vysvětlil Nečas, proč jsou potřeba čtyři místopředsedové. Dalším důvodem je podle Nečase také zachování poměru sil (a vlivu kongresu) na vedení strany.

Hynek Fajmon navrhl dva místopředsedy, poté padl ze sálu třetí návrh na pět místopředsedů. Kuberův návrh získal 71 hlasů, návrh Hynka Fajmona podporuje 89 delegátů. Pro zachování současného stavu je 401 delegátů a pro pět místopředsedů hlasovalo deset lidí.

Také další hlasování potvrdilo současný počet kandidátů.

Foto: Ludvík Hradilek

14:22 - "Naše hospodaření je v pořádku, problémem je naše zadluženost, ze které se nám sice podařilo dostat, ale není jisté, jestli se to nebude v budoucnu opakovat," řekl Petr Kozák z kontrolního výboru s tím, že by tomu měla zabránit komisí navržená řešení.

14:19 - "Jsem si vědom toho, že vám tu za dva roky budu skládat účty. Budu loajální ke straně a krýt svému předsedovi záda," řekl po oficiálním vyhlášení výsledků Kuba.

Volební komise sečetla hlasy pro jednotlivé kandidáty na post prvního místopředsedy - Martin Kuba získal 363 hlasů, Miroslava Němcová 142 a Hynek Fajmon 69.

12:52 - "Za ODS nesmí být nikdo, kdo tahá za nitky," zdůraznila na začátku svého vystoupení současná první místopředsedkyně Miroslava Němcová.

"Považuji tuto nominaci za test," řekla Němcová na výzvu Ivana Fuksy vůči Petru Nečasovi. Němcová ostatně ve své řeči staronového předsedu hájila a pustila se do kritiky rebelujících poslanců. Ona je podle svých slov tou osobou, která za premiérem stojí, stát bude a v žádném případě mu nepodlomí vaz.

Foto: Ludvík Hradilek

"Plán B se začne odehrávat, jestli ne dnes, tak zítra," upozornila na stále hrozící riziko dalších akcí rebelů.

"Nechci být zlým psem a myslím, že ODS ani zlého psa nepotřebuje, protože tím své voliče nepřitáhneme," reagovala Němcová na Kubova slova.

"Gratuluji Petru Nečasovi k obhájení předsednického postu a přeji jemu, nám - koaličním partnerům i České republice, aby se mu příští týden podařilo sjednotit poslanecký klub ODS. To totiž v tuto chvíli ještě jasné není," reagovala na Nečasovo znovuzvolení do čela ODS Karolína Peake.

Na tiskové konferenci označil Petr Nečas výsledek za silný mandát. Nevyjádřil se k tomu, koho chce do týmu, nicméně podotkl, že je důležité, jaký tým mu kongres namixuje. Odmítl se také vyjádřit k tomu, koho by chtěl za prvního místopředsedu i další řadové místopředsedy.

Zveřejnit nechtěl ani svůj plán řešení daňového balíčku, který bude mít sněmovna na programu ve středu. "Sledujte mé kroky," řekl k tomu.

Hlasy pro Fuksu označil za hlasy proti němu, ne za hlasy pro Fuksu samotného. Na dotaz zda si dovede představit Ivana Fuksu jako svého místopředsedu uvedl, že by se Fuksa podle něj dostal do těžké politické schizofrenie a byl tak v týmu člověka, "který všechno dělá blbě."

12:32 - Jako druhý vystoupil Martin Kuba. "Pokles našich preferencí není úplně přirozený," konstatuje Kuba a opakuje frázi o ztrátě důvěryhodnosti ODS a politiky vůbec.

"Nedáváme srozumitelný signál, co je naším programem, s čím jsme do jednání šli a jaký kompromis vlastně vznikl," pokračuje. Ve své kritice se opřel do Drábkova řešení švarcsystému a sKartám, včetně problémů s nimi spojenými.

"V honbě za transparentností jsme ustoupili od toho, na čem politika ODS vždycky stála - a tím je zdravý rozum," pokračuje v kritice, tentokrát zákona o veřejných zakázkách.

Jeho projev byl několikrát odměněn potleskem, mimo jiné za to, že "ministr financí nebude říkat, co bude a co nebude ve státním rozpočtu v příštím období."

Podle Kuby potřebuje ODS "zlého muže nebo ženu, který dokáže tvrdě hájit zájmy ODS v koalici." To podle něj nemůže dělat premér koaliční vlády, ale musí to být náplní práce prvního místopředsedy.

"První místopředseda musí mít odvahu vítězit i prohrávat," uvedl ke konci svého vystoupení a sklidil bouřlivý potlesk.

Foto: Ludvík Hradilek

12:25 - "Byl jsem zvolen vícekrát než pan Kubera. Vážně - dvakrát u nás byly mimořádné volby," řekl ve svém projevu Hynek Fajmon.

O předsedovi hlasovalo celkem 592 delegátů, Ivan Fuksa získal 178 hlasů, Petr Nečas 351, čímž navzdory vnitrostranické situaci obhájil post předsedy ODS.

"Beru ji jako skutečný závazek," komentoval staronový předseda volbu bezprostředně po oznámení výsledků.

Následuje volba prvního místopředsedy - mezi nominovanými Je Hynek Fajmon, Miroslava Němcová a Martin Kuba.

11:20 - Delegáti mají nyní půl hodiny na volbu předsedy, poté dojde k sečtení všech platných hlasovacích lístků.

10:58 - S nominační řečí přichází Petr Nečas. "Odmítám nihilismus, nestrkám hlavu do písku, protože věřím v 25 tisíc členů ODS. Přirovnání k Titanicu je nemístné. A já klidně řeknu, že když strana přežila Mirka Topolánka, přežije i Petra Nečase," příká současný předseda a je již podruhé odměněn potleskem.

"Položme si na váhu spor o jeden procentní bod na jeden jediný rok a slib socialistů sjednotit daň na úroveň vyšší o tři procentní body," říká Nečas.

"Nečeká nás procházka růžovým sadem, ale částečný Churchill - budou tam pot a slzy, ale krev nečekejte," dodává.

Během svého projevu se zároveň, pod hlavičkou ochrany národních zájmů (patrně tedy nejlépe ví, které to jsou) se vymezuje vůči Evropské unii, které musíme v případech, které by je ohrožovaly, umět "nabídnout fundované ne a najít k tomu spojence."

Sám prý také navrhne, aby byla oficiálně do stanov zanesena funkce výkonného místopředsedy strany, který by se věnoval pouze a jedině ODS.

"Oznámit kandidaturu v sobotu v jedenáct večer je trošku silná káva, ale s tím si delegáti nepochybně poradí, protože jsou moudří," řekla novinářům první místopředsedkyně strany Miroslava Němcová.

10:35 - Před delegáty vystoupil Ivan Fuksa, který svým spolustraníkům nabízí změnu, kterou podle něj ODS potřebuje, ale všichni se bojí ji realizovat. "Nabízím vám krizové řízení ODS. Strana se musí vrátit ke svým tradičním hodnotám," říká Fuksa slibuje "nalití modrého optimismu do žil".

Foto: Ludvík Hradilek

V sále sedí i Petr Nečas, který si chystá řeč a chvílemi Fuksu pobaveně sleduje.

"Můžeme se navzájem do krve rozhádat, ale pořád jsme všichni ODS, potřebujeme se," říká Fuksa a kritizuje řešení personálních otázek aklamací, čímž naráží na nominace předsedy, které Nečas získal právě aklamacemi. Za to si vysloužil potlesk mezi pražskými a středočeskými delegáty.

"Vztah mezi ODS a TOP 09 je jako vztah mezi mužem a ženou - je to těžké, ale bez ní ještě těžší," zmiňuje se Fuksa v rozpravě týkající se vládního angažmá.

10:32 - Začíná volba předsedy strany, Jana Černochová přečetla nominace jednotlivých krajských organizací. Jan Vidím poté vyzval případné další návrhy - příbramská organizace posléze podle očekávání navrhla Ivana Fuksu, což se setkalo s potleskem pouze v malé části sálu.

Bezpečnostní opatření oproti včerejšku v ničem nepolevila - jedinými místy, kde je možné se s delegáty setkat, jsou vstup do haly, toalety a chodba vedoucí do jednacího sálu.

Z 606 delegátů je v neděli ráno přítomno 571; Jan Vidím na začátek popisuje volební procedury.

Foto: Ludvík Hradilek

10:25 - Po nejistém potlesku začíná (s téměř půlhodinovým zpožděním) nedělní část kongresu ODS.

09:55 - V kuloárech je o poznání živěji. K vidění tu je třeba plzeňský kmotr Roman Jurečko a jeho pražský protějšek Tomáš Hrdlička. Zdá se, že "neformální jednání" s příchodem rána rozhodně neskončila.

Fotoreportáž z prvního dne kongresu: Pokus o resuscitaci ODS

09:45 - Do začátku druhé dne kongresu zbývá patnáct minut a sál je zaplněn přibližně do stejné míry, v jaké byl v sobotu kolem jedenácté večer - prakticky nikdo tu není.

Čekání na začátek, podobně jako všechny přestávky, podkresluje temperamentní španělská kytara. Hlavně aby se z ní delegátům nezačala příliš "vařit krev".

09: 17 - Přestože část delegátů ve svých vystoupeních v sobotu volala po nové tváři v čele strany, Petr Nečas nakonec nedělní klání na kongresu ODS s velkou pravděpodobností přežije ve funkci předsedy, ve svém textu to píše redaktor Aktuálně.cz Jan Němec. Celý článek si můžete přečíst zde.

09:00 - Kongres v neděli také přijme závěrečná usnesení, která se mohou týkat také složitého postavení, do kterého se vláda dostala v Poslanecké sněmovně kvůli odporu části poslanců ODS k vládnímu balíčku daňových změn.

 

Právě se děje

Další zprávy