Nečasův den D: Pokud zaváhá, může se stát cokoli

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
2. 11. 2012 7:00
Ministři Kuba a Blažek jsou neoficiální protihráči favorita Nečase
ODS právě prohrála volby a nástupci už čekají.
ODS právě prohrála volby a nástupci už čekají. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Navenek má nadcházející kongres ODS, na kterém si strana zvolí vedení na další dva roky, jasný scénář: jednoho kandidáta na předsedu a částečně nové tváře, které by ho v obměněném vedení obklopily. Petru Nečasovi před kongresem nevyvstal žádný protikandidát a i ti, kteří byli osloveni, opakují: nepůjdeme proti Nečasovi.

Přesto se objevila už tři jména lidí, která by případně mohla současného předsedu nahradit: Jiří Pospíšil jako jediný vítěz za ODS v krajských volbách, ministr průmyslu Martin Kuba, který sbírá nominace na 1. místopředsedu strany, a ministr spravedlnosti Pavel Blažek, dosavadní místopředseda ODS.

Vážněji se ovšem skloňují jen dvě jména - Kuby a Blažka. Exministr Pospíšil už dostal nabídku přímo na nominaci od královéhradeckého regionálního sdružení, ale odmítl ji.

Jak už psal deník Insider, ministry Kubu a Blažka už oslovili i tzv. rebelové v ODS, jejich neformální vůdce Petr Tluchoř ho dokonce jmenoval veřejně. Oba možnost kandidovat proti Petru Nečasovi odmítli. Dobře informované zdroje z nitra ODS ale upozorňují, že v případě nezvolení Petra Nečase se může situace dramaticky změnit.

Jaké jsou šance všech tří, kteří by po víkendovém kongresu ODS mohli stanout v čele strany, jak vypadal volební výsledek v jejich domovském kraji a co mluví pro ně, a co proti nim?

Kolik má nominací

Petr Nečas

Co do počtu formálních nominací je v tuto chvíli jednoznačným favoritem. Dostal nominaci na předsedu v 10 krajích, ve 4 naopak neuspěl. Ve Středočeském kraji, kde má základnu jádro "rebelů", mu nominace ve čtvrtek utekla o jediný hlas. V úvahu je ale třeba vzít to, že nemá oficiálního protikandidáta a že zdaleka neposbíral nominace ve všech krajích. Pardubický a Liberecký kraj nenominovaly vůbec nikoho, Královéhradecký nabízel nejvyšší stranický post Jiřímu Pospíšilovi. Navíc volba předsedy bude tajná, takže výsledek se nedá předvídat.

Martin Kuba

Na předsedu nemá žádnou nominaci, ostatně o ni ani usilovat nemůže. Zato hned v několika krajích dostal nominaci na 1. místopředsedu a - alespoň co do počtu nominací - je favoritem na tento post. To může být dobrá startovní pozice i pro atak předsednického křesla.

Pavel Blažek

Z pohledu nominací je na tom ze všech tří nejhůř: posbíral jen pár nominací na řadového místopředsedu. Formální nominace ale nemusejí mnoho znamenat, zvlášť pokud se kongres bude vyvíjet nečekaným směrem.

Jaký měl jeho kraj volební výsledek

Petr Nečas

Jako předseda strany nese odpovědnost za historicky nejhorší volební výsledek ODS v krajských volbách (celkem dostala jen 12,3 procenta hlasů). Přímo v premiérově volebním obvodu, kde kandidoval ve sněmovních volbách, dostala teď ODS jen 9,5 procenta hlasů. Z celkem 45 krajských zastupitelů jich má jen 5.

Martin Kuba

V jeho domovském Jihočeském kraji, kde předsedá regionálnímu sdružení, udělala ODS jen o něco málo lepší výsledek - 12,6 procenta voličských hlasů. V zastupitelstvu získala 8 z 55 křesel.

 

Pavel Blažek

Co do procent voličských hlasů je výsledek jeho domovského regionu ze všech tří nejhorší: 9,2 procenta. Díky velikosti krajského zastupitelstva (65 křesel) ale dostala jihomoravská ODS 7 mandátů. Pavel Blažek navíc regionální sdružení nevede, takže je od výsledků voleb více odstíněn než např. Martin Kuba.

Šance stát se předsedou

Petr Nečas

Jednoznačný favorit, ale za jednoho předpokladu: že získá dostatek hlasů hned v první tajné volbě. "Pokud ne, může se stát cokoliv," řekl už dříve deníku Insider zdroj blízký vedení strany. Každopádně může Petr Nečas očekávat kritiku současné situace v ODS: prohrané volby a rozštěpený poslanecký klub ODS s pěticí rebelů a Radimem Fialou, který tento týden klub i řady ODS opustil úplně.

Martin Kuba

Možný favorit dalších kol voleb. Člověk, který odmítá jít proti současnému předsedovi, který se ale zároveň podle zdrojů z ODS tak úplně nezříká být možným "zachráncem ODS". Proti němu mluví navázání na šedé eminence strany, zejm. Pavla Dlouhého zvaného "kníže z Hluboké". V jeho prospěch naopak hovoří poslední rok ve vládním angažmá, to, že nebyl součástí dosavadního vedení ODS, na jehož hlavy padne kritika, a pak také dobré vazby na prezidenta Václava Klause, který by po případném pádu vlády rozhodoval o dalším jmenování premiéra v případě, že by se sněmovna neshodla na předčasných volbách.

Pavel Blažek

Na první pohled má nejméně šancí. Vývoj nálad na kongresu se ale odhadnout nedá. Blažek se udržel ve vedení strany, stal se ministrem a jeho vztahy s Václavem Klausem také nejsou špatné.

 

Právě se děje

Další zprávy