ODS rozehrála hru o vnitro, pojmenovala krizi Peake

Kateřina Eliášová
11. 4. 2011 13:15
Šéfka klubu poslanců Věcí veřejných Karolína Peake odpovídala živě od 12:00
Karolina Peake, jedna z těch, kdo mají vládni krizi v rukách.
Karolina Peake, jedna z těch, kdo mají vládni krizi v rukách. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Osud vlády Petra Nečase nyní mají ve velké míře v rukou poslanci Věcí veřejných. Postoj každého z nich totiž může ovlivnit, zda a jak bude kabinet pokračovat.

Poté, co rezignoval ministr dopravy a faktický lídr VV Vít Bárta a premiér se s podporou své ODS a TOP 09 rozhodl vyhodit další dva ministry Věcí veřejných Josefa Dobeše a Radka Johna, je politická scéna v očekávání, zda další zákonodárci zvolení za VV odepřou loajalitu lídrům strany a podpoří plán premiéra.

Ten totiž odmítá, aby zároveň s lidmi z VV odešli také tři další ministři nominovaní do vlády ODS a TOP 09. Podle zatím dostupných informací by nejraději vládl jen s ministry výše uvedených stran a opíral by se ve sněmovně právě o podporu skupiny odpadlíků.

Předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake si je však jistá, že takovou možnost Petr Nečas nedostane.

Kde tuto jistotu bere a co budou Věci veřejné dělat, pokud premiér nepřistoupí na jejich podmínky, jste se mohli jedné z hlavních postav Věcí veřejných ptát sami v online rozhovoru.

Peake začala odpovídat v pravé poledne. V rozhovoru řekla, že se Věci veřejné nebojí případných předčasných voleb, ale není to priorita strany. Pokud jde o současnou krizi, vidí za ní hlavně snahu ODS dostat do své moci vlivné ministerstvo vnitra.

Odpovědi Karoliny Peake čtěte zde:

Odpovězeno: 11. 04. | 12:00Autor: kris kros

Otázka: Dobry den. Prosim kde berete tu jistotu, ze zbytek vasich poslancu nezbehne?

Karolína Peake: Na 100% věřím samozřejmě jen sama sobě. Atmosféra klubu je teď ale po vyloučení Kristýny Kočí, Stanislava Humla a Jaroslava Škárky úplně jiná - jednotná a bojovná.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:03Autor: Loyza de Conteyner

Otázka: Z volebního programu VV je cár papíru,třeba místo zrušení poplatků vidíme nárůst a výmluvy o tom že JINAK to nejde neberu.Jde to,NEMUSELI ste za každou cenu k vládním korýtkům.
MOje otázka zní.Položí Veverky vládu a vyvolají předč.volby?Je to PŘÁNÍ dnes už většiny voličů v ČR. Máte dost odvahy?

Karolína Peake: Do vlády jsme šli i proto, aby nevznikla "paroubkovská" vláda. Pokud si vzpomínám, byla to velká naděje. Podcenili jsme protřelost našich politických kolegů. Vládu nechceme pokládat za každou cenu, předčasných voleb se ale nebojíme.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:03Autor: lumen

Otázka: Vysvětlil vám Bárta, proč půjčoval peníze poslancům, proč porušoval zákony a taky jestli chcete být dál ve straně, která se to tady chystala celý rozkrást. Díky za odpověď.

Karolína Peake: Vysvětlil. Žádný zákon, pokud vím, neporušil. Ani zmiňovaný zákon o praní špinavých peněz.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:04Autor: Jarmil

Otázka: Byly by Věci veřejné ochotny podpořit vládu Sociální demokracie?

Karolína Peake: nyní řešíme úplně jinou otázku. Koaliční smlouva stále platí. Podmínky jsem jasně předložili, jsme připraveni jednat.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:05Autor: Karel

Otázka: Dobrý Den, Jak se díváte, že představitelé vaší strany proti sobě hovoří na veřejnosti. Pan Skokan tvrdí, že vaše strana nebyla financována ABL, ale ministr Dobeš tvrdí, že jste dostali peníze od ABL.Jaký je váš názoe na fakt, že pan Bárta i pan Babák porušili zákon o praní špinavých peněz?

Karolína Peake: Věci veřejné nebyly sponzorovány ABL. Byly a jsou sponzorovány kromě jiných také Vítem Bártou, který ale má své peníze ze zisků ve firmě, kterou vybudoval a řídil.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:08Autor: Ondřej Wessely

Otázka: Dobrý den. Jak hodnotíte pozici Věcí Veřejných po všech kauzách? Nemáte pocit, že se v současné době chovají přespříliš namyšleně?

Karolína Peake: Dobrý den. Reakce od členů i Véčkařů jsou velmi dobré. Jsou naopak rádi, že se chováme suverénně. Dovolte mi, abych připomněla, že Vít Bárta rezignoval na post ministra hned poté, co byla vznesena mediální obvinění. Politickou odpovědnost jsme přijali.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:10Autor: EK

Otázka: Pro VV budou předčasné volby ty poslední. Víte to. Nezbývá vám tedy nic jiného, než podpořit jinou špatnou vládu a získat čas. Nebo máte odvahu jít tak daleko, že to povede k volbám ještě letos?

Karolína Peake: Volby nechce asi nikdo. Určitě se jich ale nebojíme. Naše podpora spíše stoupá.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:15Autor: Bohdana Hladíková

Otázka: Dobrý den paní Karolíno. Je těžké uvěřit,když vidím reakce všech, že pan Nečas se zaprodal firmám, které ztrácí vliv na zakázky, a snaží se ze zákulisí o likvidaci všech , kteří mu stojí v cestě. Nechtěla bych být ve vládě s panem Nečasem, máte řešení z celé situace? Držím Vám všem slušným palce

Karolína Peake: Nedovolila bych si obvinit premiéra z něčeho podobného. Očekávám od něj v první řadě takové jednání, které bude ku prospěchu celé země. Je nejen předsedou ODS, ale v první řadě premiérem celé vlády.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:16Autor: Ferda

Otázka: Převzala jste také od Víta Bárty nějaké peníze?

Karolína Peake: Ani peníze ani dary. K vánocům jsem dostala od Kateřiny Klasnové láhev vína a certifikát na masáž (nikoli erotickou)

Odpovězeno: 11. 04. | 12:17Autor: Pavel

Otázka: Proč vaše strana předvádí takové divadlo pro veřejnost stejně jako v prosinci když stejně nakonec vládu nepoložíte? Nemáte k tomu žádnou odvahu. Stále se díváte na potřebu reforem než zájem veřejnosti a najdou se ve straně poslanci kteří přece podpoří koalici. Prostě hrajete skvělé divadlo a cirkus.

Karolína Peake: Divadlo nehrajeme, na to je situace příliš vážná.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:21Autor: Bohuslav Novy

Otázka: Proc jste na ideove konferenci se dali na pravy smer to nepochopim,mate v nazvu hajit veci verejne cili delat neco pro obycejne lidi,hajit jejich zajmy a ne zajmy zbohatliku?Proc napravo?

Karolína Peake: Na ideové konferenci jsme v první řadě potvrdili náš hlavní cíl - boj proti korupci. Pravolevé škatulkování považuji za přežité.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:22Autor: Pavel

Otázka: Co říkáte na informaci, že sledování politiků ODS pokračuje? Jak je možné, že má pan Bárta informace o schůzkách pana Topolánka? Nechal sledovat pan Bárta představitele ODS a nyní i vyloučené osoby z vaší strany?

Karolína Peake: Bárta nenechal sledovat Dalíka, jak se objevilo v MF Dnes. jestli se v ODS sledují vzájemně, netuším.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:22Autor: franta

Otázka: I když nejste možná také úplně košer,Vaše prohřešky jsou ve srovnání s lidmi ODS či TOP menší.Máte odvahu tuto zkorumpovanou vládu skutečně zničit?

Karolína Peake: Naším cílem není něco ničit, ale budovat. Ale odvahu máme ;-)

Odpovězeno: 11. 04. | 12:23Autor: Tomáš Pospíchal

Otázka: Dobrý den, vlastně ani žádnou otázku nemám, jen Vám chci popřát pevné nervy! Je jasné, že Véčkaře nemůže mít nikdo rád, protože jste jediná transparentní strana. Všechno je to zmanipulované od těch, co jsou tam nejdýl a drží se koryta... Ukažte jim, jak má opravdová politika vypadat. Držím pěsti!

Karolína Peake: Díky :-))

Odpovězeno: 11. 04. | 12:24Autor: Jana

Otázka: Vydrží jednota poslaneckého klubu VV.Držím palce.Jinak budeme svědky toho ,co se dělo před volbami. Ministerstvo spravedlností a Vnitra dostane ODS a kmotře + předražené zakázky mohou pokračovat. A my lidé budeme platit,místo aby stát šetřil. Co p. Kalousek pak ještě zdaní?
Děkuji

Karolína Peake: Získat zpět kontrolu nad vnitrem je podle mého názoru prioritní cíl celé akce.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:26Autor: k.malik

Otázka: dobrý den , hodně jsem vám večkařům věřil,ale jste samé problémy ,jak to vysvětlite?

Karolína Peake: Prosím Vaši důvěru neztrácejte. Doufám, že se časem podaří vše objasnit. problémy jsou virtuálně nafouknuty.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:27Autor: Loyza de Conteyner

Otázka: Můj názor je že pokud by si Veverky měli zachovat zbytky cti v těle a získat čas na očistu je potřeba aby odešly z vlády a podpořili předč.volby.Ovšem dnešní článek na BL jasně ukazuje jak snadno si pár z vás Nečas koupí.Mám pravdu?

Karolína Peake: V poslaneckém klubu je nás 21. A nikdo není na prodej.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:28Autor: Ferda

Otázka: Dobry den, chci Vam jen poprat jako strane, abyste nesli hlavy hrde, nenechali se znechutit a sli si za vytycenym cilem. Spine se musi celit!

Karolína Peake: Děkuji za podporu. Chceme být za rovnocenné partenry a nikoli, jak řekl dnes Radek John, za prvňáčky. Jsme ale ochotni jednat.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:29Autor: Ondra

Otázka: Neopomeňte pana Vondru!

Karolína Peake: Už jsme si vzpomněli - viz naše požadavky na odstoupení Vondry, Kalouska a Fuksy.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:30Autor: Jirka

Otázka: Jste si opravdu jistá, že VV nepodlehne a vaši "přeběhlíci" nepodpoří Nečasovu dvoubarevnou vládu ?V případě předčasných voleb si totiž zkrátí dobu poslancování nejméně o 2 roky , to je přijdou cca o 1.800.000,- Kč poslaneckých platů + k tomu náhrad. Jste tak jednotni a morálně silni ?

Karolína Peake: Předčasné volby nejsou naším cílem, ale nebojíme se jich. Naše podpora roste.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:31Autor: DZ

Otázka: Nemáte pocit že korupční prostředí spíš vytváříte než potíráte. Nevěrohodné informace navíc protichůdné někdy bych řekla že až ztráta paměti některých vašich poslanců.

Karolína Peake: takový pocit rozhodně nemám. Korupce v našem státě je již tak systémová, že boj s níá je velmi pomalý. udělali jsme ale již mnohé - nový policejní prezident, výměna nejvyšší státní zástupkyně, předložení zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, odposlechy povoleny na korupční kauzy atd.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:32Autor: jarda

Otázka: Vystoupenim z koalice se muzete vratit ke svemu programu. Nebo jsou vam koryta blizsi?

Karolína Peake: Na korytech nám opravdu nezáleží. Do vlády jsme šli proto, aby nevznikla vláda "paroubkovská". V opozici ale z programu neprosadíte nic. Taková je realita.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:33Autor: Pavel Hasala

Otázka: Vážení Véčkaři,doufám že neustoupíte na odvolání tří největších rozkradačů státních peněz,tedy dańových poplatníků?Mám tím namysli Kalouse,Vondru a Fuksu.Držím vám pěsti aby se vám to povedlo.

Karolína Peake: Děkujeme za podporu.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:35Autor: Miky

Otázka: Dobrý den,respektive tedy ,jak pro koho :-) Jak je to s neplněním vašich předvolebních slibů ? Jestli máte ještě kousek cti,tak by jste měli z téhle vlády odstoupit.Myslím,že tahle koalice už těch průšvihů udělala za tak krátkou dobu dost.

Karolína Peake: Program a předvolební sliby lze plnit jen ve vládě, nikoli v opozici. Ale ani z odchodu do opozice nemáme obavy.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:36Autor: Ambra

Otázka: Který novinář se zúčastnil projednávání dopravní superkoncepce v bytě Víta Bárty?
Připadá Vám takovéto projednávání státního záměru dopraní politiky normální?

Karolína Peake: U projednávání jsem nebyla, nemohu odpovědět.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:37Autor: milan

Otázka: Pokud ustoupíte TOP,ODS tak jste mrtvá strana.
Bohožel p.Bárta moc tlačil na reformy,tak se musel drsně zaříznout.S pozdravem -člen TOP09-bohužel.
Držte se.

Karolína Peake: Až budete chtít přihlášku do VV, je na webu www.veciverejne.cz :-)

Odpovězeno: 11. 04. | 12:40Autor: Kukan

Otázka: Dobry den,chtelo by to aby ABL vytasila neco poradneho na ODS a Top09,kdyz vas tyto dve strany se snazi vypudit z vlady...

Karolína Peake: Netuším, co dělá ABL.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:41Autor: hujer

Otázka: Zdravím, to opravdu nechápete, že pokud se VV na Bártu, ABL a jejich maskoty nevykašlete, že dopadnete jako sedláci u Chlumce? Vždyť oni klidně udělají brzy volby a vy se půjdete tak klouzat, protože naivita, že by vás opravdu někdo volil kvůli protikorupčnímu programu si nemůže myslet ani cynik

Karolína Peake: Snažím se chovat hlavně podle svého nejlepšího svědomí.pokud to pro mne bude znamenat jít se klouzat, půjdu se klouzat. Ale nevzdám to bez boje.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:42Autor: Libuše Šlezarová

Otázka: Prosím o nějaký kontak na stranu VV, chci pana Bártu a všechny ministry i poslance za VV podpořit. Ať pokračují ve své antiloupežné misi a ať nemístné útoky moralisty Kalouska aj. "čistých" ustojí.Dosud všichni kradli a kdo s tím chce přestat, toho chtějí vyštípat...

Karolína Peake: Díky za podporu. Kontakty naleznete na našem webu www.veciverejne.cz

Odpovězeno: 11. 04. | 12:44Autor: Pjeer

Otázka: Myslíte, že po tom všem je rozumné, aby pánové Bárta a John ještě kandidovali na post předsedy strany? Myslíte, že po tom všem má vaše strana ještě nějakou šanci na úspěch v předčasných volbách?

Karolína Peake: John i Bárta určitě kandidovat budou. John nemá absolutně žádný důvod nekandidovat, získal nejvíce nominací. Bárta chce své jméno očistit hlavně vůči straně. Kandidatura mu k tomu dá příležitost.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:46Autor: Zbyšek

Otázka: Možná budou nejlepším východiskem předčasné volby. Co Vy na to ?

Karolína Peake: Nevím, jsetli je to řešení nejlepší, ale určitě ústavně nejčistší. Volby jsou ale také velmi drahé řešení - pro stát i pro strany.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:47Autor: Concorde

Otázka: Dobrý den,ve VV nikdy nebudou slušní lidé,jde jim jen o to jak se co nejvíc napakovat z peněz daňových poplatníků,buďte upřímná,kolik jste dostala za loajalitu vy?A budete taky tak odvážná a řeknete to?
Děkuji za odpověď

Karolína Peake: Ráda bych svou odvahu nějak dokázala, ale za loajalitu jsem nic nedostala. u VV jsem již 5 let. Čtyři roky jsem dělala opoziční zastupitleku na Praze 1. První odměnu, kterou v souvislosti s činností pro VV mám je poslanecký plat.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:48Autor: Veronika L.

Otázka: Dobrý den,

strana VV mě dost zklamala. Myslím, že odstoupení vašich dvou ministrů by bylo to nejlepší, co byste mohli v tomto případě pro občany ČR udělat.

Karolína Peake: Nevím o ničem špatném, čeho by se VV dopustily ve vládě nebo v parlamentu. Bárta rezignoval na post ministra hned poté, co byl médii obviněn. Čeho se dopustil John, Dobeš nebo Jankovský???

Odpovězeno: 11. 04. | 12:49Autor: Ferda Mravenec

Otázka: nějaký jiný důvod držet korupčnickou vládu, která nemá podporu veřejnosti, než snaha udržet si vlastní koryta? Neargumentujte reformama.Ty může dělat nová vláda s podporou voličů. Bolševici také argumentovali klidem na práci, tak jak to činí neustále podřimující Trautenberk z TOP09.

Karolína Peake: Jediným důvodem proč bychom chtěli udržet vládu je možnost prosadit vlsatní program, to se v opozici nikdy nepodaří. Jsme ale klidně připraveni jít i do opozice.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:51Autor: Mauglí

Otázka: Kdo nahradí slečnu Kočí v příštím sexy kalendáři VV?

Karolína Peake: To nevím, všechny stárneme a po podobných krizích, jakou právě prožíváme, je to ještě horší. Potřebujeme novou krev :-) nebo tentokrát vyfotíme pány.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:51Autor: Marta

Otázka: Z jakého důvodu si po tak velkém průšvihu ještě kladete podmínky? Není vám hanba????????????

Karolína Peake: Není.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:57Autor: Hasal

Otázka: Dobrý den paní Peaková,
co získají VV, když nechají padnout vládu ? Myslíte si, že byste se ještě někdy jako strana dostali do parlamentu ?

Karolína Peake: Situace je velmi proměnlivá. Předčasných voleb se nebojíme.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:59Autor: Pavel

Otázka: Dnes protikoruoční policie začala řízení proti panu Bártovi, co vy na to říkáte?

Karolína Peake: Na to má samozřejmě právo, my do řízení nijak zasahovat nebudeme ani nemáme tu možnost. I to je výsledek práce Radka Johna na MV.

Odpovězeno: 11. 04. | 12:59Autor: Václav

Otázka: Dobrý den, paní Peake držím Vám a všem slušným členům VV palce a doufám, že neustoupíte nátlaku těch, kteří rozkradli tuto republiku a nyní, když přišli o Vnitro, kde jim Langer kryl záda jej chtějí zpět. Proto tato celá vykonstruovaná kauza. Věříme Vám, že to nevzdáte!!

Karolína Peake: Děkujeme za podporu. Máte naprostou pravdu, hraje se o vnitro.

Odpovězeno: 11. 04. | 13:02Autor: Taši

Otázka: Zdá se, že jste se stali velmi nepohodlnými pro všechny ostatní. Pro mne je to tedy znamení, že odvádíte správnou práci. Jaké myslíte, že jsou motivy koaličních "partnerů"?

Karolína Peake: Díky za pochvalu. Cíl je jasný - máme vrátit vnitro. Uvidíme, jak proběhnou další jednání.

Děkuji všem dotazujícím za otázky. Čas pro tuto diskusi již vypršel. Můžete se na nás obrátit také na webu www.veciverejne.cz. Karolína Peake

 

Právě se děje

Další zprávy