ODS posílá svého kandidáta Sobotku do boje o Hrad

Domácí Domácí, Jana Černá
17. 7. 2012 9:45
Podle předsedy strany stojí za Sobotkou všichni zástupci ODS z obou komor Parlamentu
Přemysl Sobotka.
Přemysl Sobotka. | Foto: Jan Langer

Praha - Občanští demokraté v čele s Petrem Nečasem se oficiálně rozhodli podpořit nominaci místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky do přímé volby prezidenta.

"Přemysl Sobotka má podporu všech poslanců a všech senátorů ODS," uvedl premiér. Podpora Sobotky je podle něj jednoznačná i napříč stranou, odvolával se na jeho vítězství ve stranických primárkách.

"Kampaň beru jako běh na dlouhou trať, dnešní oznámení podpory obou klubů je jedním z milníků," uvedl ke své nominaci Sobotka. Nyní podle vlastních slov začne se sháněním sponzorů svého předvolebního boje. "Žádné v této chvíli nemám," dodal.

ODS potvrdila, že na prezidentskou kampaň vyčlení asi 15 milionů korun. Další náklady mají nést právě sponzoři.

Předseda strany dodal, že oceňuje Sobotkovo odhodlání mít na sobě v současné politické atmosféře "stranické tričko". Mediální atmosféra podle něj nahrává především nestranickým kandidátům.

V primárních volbách strany, které nedávno probíhaly mezi členy občanských demokratů po celé republice, Sobotka porazil jediného dalšího kandidáta ODS, europoslance Evžena Tošenovského.

Vítězný kandidát získal zhruba třípětinovou většinu. Sobotka dostal celkově 3771 hlasů, Tošenovský 2432. Primárek se ale účastnila asi jen čtvrtina členů ODS.

"Přísahal jsem, že nebudu škodit lidem"

Sobotka už dříve řekl, že by jako hlava státu dodržoval zvykové pravomoci a usiloval o návrat důvěry v demokracii. Postavil by se také proti snahám o rehabilitaci KSČM.

"V obou přísahách jsem slíbil, že lidem neškodím, a to je také krédo, kterého jsem se držel, držím a budu držet," prohlásil v úterý s odvoláním na svou senátorskou a lékařskou přísahu.

Svou kampaň chce založit hlavně na debatách s lidmi, kromě tradiční kampaně v podobě inzerátů a billboardů chce využít také internetových sociálních sítí. Kampaň bude pozvolna začínat v následujících měsících, nejostřejší se očekává v lednu příštího roku.

Někdejší dlouholetý předseda horní komory alespoň zatím nepatří podle dosavadních průzkumů veřejného mínění k favoritům volby. Průzkumy dávají větší šance bývalému premiérovi tzv. úřednické vlády Janu Fischerovi nebo někdejšímu šéfovi ČSSD Miloši Zemanovi.

K Sobotkově nízké pozici v rámci volebních průzkumů Nečas už dříve uvedl, že do samotné volby zatím zbývá hodně času, a tudíž současné preference nejsou tak důležité.

 

Právě se děje

Další zprávy