ODS chce vzít kvůli Pekárkovi odsouzeným poslancům plat

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
19. 12. 2012 15:14
Návrh zákona ODS připraví, s ostatními poslaneckými kluby o tom zatím nemluvila
Roman Pekárek
Roman Pekárek | Foto: Repro TV ODS

Praha - ODS hasí požár se svým, už pravomocně odsouzeným, poslancem Romanem Pekárkem a opět ho vyzvala ke složení mandátu.

Pekárka v úterý odvolací vrchní soud poslal na 5 let do vězení za žádost o úplatek. Přesto se odmítá vzdát poslaneckého mandátu s tím, že hodlá podat dovolání k Nejvyššímu soudu a do té doby zůstane poslancem.

V takovém případě má nárok pobírat plný poslanecký plat i v situaci, kdy bude ve vězení a na práci ve sněmovně se nebude nikterak podílet.

Klub poslanců za ODS se proto ve středu rozhodl, že navrhne změnu zákona tak, aby pravomocně odsouzený poslanec nepobíral plat ani náhrady.

S ostatními poslaneckými kluby zatím ODS o návrhu nejednala.

Zákon připraví příští rok

"Podporu vyjednanou nemáme, chtěli jsme to říct nejprve vám," řekl novinářům na tiskové konferenci po jednání klubu jeho předseda Marek Benda.

Ve sněmovně leží dále také návrh na změnu Ústavy z dílny předsedkyně dolní komory Miroslavy Němcové (ODS), která by automaticky zbavovala mandátu pravomocně odsouzeného zákonodárce. Tento ústavní zákon se ale neustále odkládal.

Roman Pekárek nastoupil do sněmovny až letos v listopadu jako náhradník za odcházející trojici rebelů z řad ODS v čele s Petrem Tluchořem poté, co tato trojice odmítla hlasovat pro vládní daňový balíček a raději opustila sněmovnu (první z trojice rebelů - Ivan Fuksa - už získal lukrativní místo ve státním Českém aeroholdingu).

V té době už byl Pekárek za korupci nepravomocně odsouzený. Toto úterý mu odvolací soud zmírnil původně šestiletý trest o jeden rok.

 

Právě se děje

Další zprávy