Odhaleni: Řítila se krize, oni vám slibovali bohatství

Petr Holub
23. 2. 2009 11:55
Co říkali politici a experti, když se Češi propadali do krize
Finanční krize, ilustrační snímek
Finanční krize, ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Budeme bohatnout o něco pomaleji než dosud. Předpověď ministra financí Miroslava Kalouska má šanci, aby se stala heslem nadcházející krize.

Zazněla loni v říjnu, kdy začal strmě klesat český export a s ním celá tuzemská ekonomika.

Ministrův výrok se nevymyká tomu, co říkali všichni čeští ekonomové. Pro každého byla nepřijatelná představa, že po čtyřech letech ekonomického růstu může nastat pád.

Redakce Aktuálně.cz zalistovala výroky, které přicházely od domácích politických špiček ve chvílích, kdy v USA padaly banky a kdy se Německo propadalo do recese.

Foto: Reuters
Připomeňte si speciál ze září 2008:
Krize v USA ochromila burzy celého světa

Přístav naděje

Počátkem minulého roku Češi vytěsňovali zprávy o hypoteční a úrokové krizi v Americe a nevšímali si, že v Německu začíná recese.

Zvýšený výběr daní dokonce vedl vládu i centrální banku, aby zvýšila ekonomickou předpověď na první pololetí o polovinu procenta. Růst cen ropy se v Česku z větší části vyřešil posilováním koruny.

Schopnost tuzemské ekonomiky reagovat vedl bankéře i politiky k přesvědčení, že Česko může být přístavem bezpečí a možným zdrojem budoucí globální prosperity.

Ministr financí Miroslav Kalousek na tiskové konferenci po dlouhém jednání vlády České republiky.
Ministr financí Miroslav Kalousek na tiskové konferenci po dlouhém jednání vlády České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Krize a politici:
Co v průběhu měsíců zaznělo z úst politiků a bankéřů

Nervozita ovládla Česko koncem září po pádu banky Lehman Brothers, který odstartoval úvěrovou krizi také v Evropě. Politici přesto drželi až do počátku prosince názor, že Česka se může dotknout jen okrajově, třeba mírným zpomalením ekonomického růstu.

Dvouciferný pád

Pak přišly první zprávy, že se průmysl propadá dvojciferným tempem. Politici i bankéři se pomalu začali smiřovat s tím, že česká ekonomika půjde dolů. Skepse rostla s tím, jak se po několikaměsíčním váhání začal připravovat záchranný balíček.

Dnes už převládá mínění, že ekonomika letos skončí v červených číslech a rozpočet čeká rekordní deficit nad 100 miliard korun.

Jak se změní údaje o exportu a průmyslu v příštích měsících a jak poroste nezaměstnanost, se nikdo neodvažuje předpovídat. Průmyslníci v čele s prezidentem Jaroslavem Mílem se už netají tím, že obrat k lepšímu může nastat nejdříve v létě.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte: Jak zmírnit dopady krize? Blogeři hledají odpověď
 

Právě se děje

Další zprávy