Odbory začnou po půl roce znovu chodit na tripartitu

ČTK ČTK
3. 10. 2012 15:43
Chtějí to využít ke zveřejňování svých postojů, sdělili předáci ČMKOS
V létě odbory protestovaly proti zdravotní reformě.
V létě odbory protestovaly proti zdravotní reformě. | Foto: Markéta Žižková

Praha - Odboroví předáci se rozhodli znovu začít chodit na jednání s vládou a zaměstnavateli. K jednacímu stolu na tripartitu se vrátí po víc než půl roce.

Chtějí to využít ke zveřejňování svých postojů. Novinářům to po jednání sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) řekli její předáci. Tripartita by měla zasednout 16. října.

"Je lepší vyjednávat, než nevyjednávat," uvedl šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil. Podle něj tak odbory budou moci lépe i zveřejnit své postoje. "Rozhodnutí beru na vědomí. Jsem přesvědčen, že bojkot nepřinesl nic pozitivního ani odborům, ani nikomu jinému, komentoval rozhodnutí premiér Petr Nečas (ODS).

Předseda odborového svazu KOVO Josef Středula řekl, že odbory budou chtít diskutovat hlavně o vládním návrhu prorůstových opatření. "Rádi se potkáme s yettim, o němž všichni mluví a kterého nikdo neviděl," uvedl Středula. Narážel tak na to, že odbory vládní záměry na podporu ekonomického růstu prý neznají. Předáci chtějí debatovat i o čerpání peněz z EU.

Odboráři se po půlroční odmlce vrátili koncem září, a to kvůli projednávání návrhu státního rozpočtu. Na něm se zaměstnavatelé a předáci s vládou ale nedohodli. Zástupci odborů tehdy uvedli, že jejich přítomnost na zasedání ještě neznamená, že se k jednacímu stolu vracejí natrvalo.

Poslední zasedání provázela navíc roztržka mezi předákem ČMKOS Jaroslavem Zavadilem a premiérem Petrem Nečasem (ODS). Zavadil totiž prohlásil, že Nečasova vláda je nejhorší od 50. let. Ministerský předseda se s ním odmítl setkat, dokud svá slova neodvolá. To šéf odborů udělal.

Vztahy mezi odbory a vládou jsou napjaté dlouhodobě. Odboráři v minulosti odešli ze zasedání tripartity už několikrát. Stěžovali si třeba na to, že kabinet s nimi projednává věci, které už sám schválil.

 

Právě se děje

Další zprávy