Nový vtip o Čunkovi je na světě. Lidovci se mu nesmějí

Martina Macková
31. 10. 2007 17:15
Nestojí za předsedou jako v korupční kauze. Proč?
Jiří Čunek online v redakci Aktuálně.cz 13.6.2007.
Jiří Čunek online v redakci Aktuálně.cz 13.6.2007. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Jaký je rozdíl mezi Jiřím Čunkem a vsetínskými Romy? Všichni berou sociální dávky, ale jen Romům se z nich nepodařilo ušetřit miliony.

I přes tento vtip, který nyní koluje po sněmovně, se lidovci mračí. Jejich předseda se svým novým problémem dotkl stěžejního bodu jejich programu. Lidovci mají dokonce na nejbližší dobu naplánovanou první programovou konferenci o tom, co nabídnou za rok voličům v krajských volbách. A jako první téma bylo navrženo právě zneužívání sociálního systému.

A nyní není jasné, zda sám jejich předseda nezneužil sociální dávky.

Proto dnes nestojí lidovci za předsedou tak jednotně, jako v případě Čunkova obvinění z korupce. 

Spojenci váhají

Senátor Adolf Jílek
Senátor Adolf Jílek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Nikdo by neměl brát sociální dávky neoprávněně. Tím se zaklínáme," řekl Aktuálně.cz předseda zlínské krajské organizace Jiří Stodůlka.

I ten připouští, že Čunkovy případy se už táhnou příliš dlouho. Čunkovi ale i přes pochyby věří. "Náš vztah je stále založený na důvěře, ale o těch penězích skutečně nic nevím. On se s takovými věcmi nikomu nesvěřuje," řekl Aktuálně.cz  Stodůlka.

Zlínská poslankyně Michaela Šojdrová říká, že jako člověka ji Čunkovy informace uklidnily, ale nemůže být spokojená jako představitelka poslaneckého klubu strany.

Lidé si to pamatují

Senátor za Šumpersko Adolf Jílek dokonce říká: Musí to vysvětlit nebo říct nashledanou. Podle Jílka, který byl před několika lety ještě přednosta okresního úřadu, ani před deseti lety nebylo obhájit nárok na dávky na děti a bydlení vůbec jednoduché.

"Všichni ti lidé, kteří o dávky žádali, si pamatují, jak úředníci prověřovali jejich příjmy. Že jim říkali, ať vyberou stavební spoření dětem, které platí děda nebo prodají barevnou televizi. Bylo to kruté," řekl Aktuálně.cz Jílek.

Poslanci KDU-ČSL se jasně shodují, že problém je vážný. "Jestli někdo má miliony a čerpá ze sociálního systému, pak to není slušné. To je pro mě rozhodující," řekl Miroslav Kalousek.

"Nedokážu si představit, jak to objasní. Jedině, že by dokázal, že v době, kdy bral dávky, jeho soused vyhrál miliony a on mu je pomohl uložit. Jinak nevím," míní poslanec Pavel Severa, který proti předchozí Čunkově kauze protestoval odchodem z funkce místopředsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL.

Ne za týden nebo za měsíc, ihned

Foto: Martin Boubín

Lidovci jsou v případu sociálních dávek razantnější než jindy, přesto dali předsedovi týden čas, aby jim problém vysvětlil. Také premiér Mirek Topolánek čeká na vysvětlení. Podle koaliční smlouvy ani nemůže zatím udělat nic jiného

Odvolání Čunka by musel projednat s lidovci. "Koaliční smlouva to takto řeší," potvrzuje lidovecký poslanec Jiří Carbol. Koaliční partneři ze Strany zelených ale nemají velkou trpělivost.

"Pan vicepremiér by neměl čekat s vysvětlováním na celostátní konferenci své strany, ale měl by co nejdříve říct veřejnosti, jak to bylo s penězi. Jinak to snižuje kredit této vlády," řekl Martin Bursík.

K Čunkovu tvrzení, že s miliony nemohl disponovat, říká nekompromisně: "To jsou školácké výmluvy. Mám pocit, že nyní je to už šach - mat."

 

Právě se děje

Další zprávy