Nový šéf lidovců: Že jsme mimo? Lidé nám musí věřit

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
21. 11. 2010 7:17
Pavel Bělobrádek poskytl krátce po zvolení předsedou KDU-ČSL rozhovor Aktuálně.cz
Gratulace po zvolení
Gratulace po zvolení | Foto: Jan Langer

Žďár nad Sázavou - Lidovci prošli při víkendovém mimořádném sjezdu totální proměnou. Aspoň, co se týče vedení strany.

Přesvědčivé vítězství, s drtivou převahou a s podporou mladých delegátů lidoveckého sjezdu, zažil už v sobotu nový předseda KDU-ČSL, třiatřicetiletý Pavel Bělobrádek. Porazil úřadující šéfku strany Michaelu Šojdrovou.

Prvním místopředsedou se pak stal nedávno zvolený senátor z Orlickoústecka Petr Šilar. Nejznámější a jediný z končícího vedení, který bude pokračovat ve funkci řadového místopředsedy, je nenápadný exministr Pavel Svoboda.

Novinkou jsou dvě ženy v předsednictvu, staly se jimi Bělobrádkovi věkem blízké Klára Liptáková z jihu Moravy a Helena Šustrová z Vysočiny.

Lidovce chce Bělobrádek vést jako stranu pravého středu se sociálním akcentem. Po svém zvolení poskytl Aktuálně.cz krátký rozhovor.

A.cz: Na stole byla ona analytická zpráva s důvody volebního neúspěchu. Souhlasíte s jejími závěry?

Myslím, že nezabrala celou šíři problému. Je podnětná, ale myslím, že není vyčerpávající.

A.cz: Kde je tedy ten hlavní problém podle vás?

Abychom uměli říci slovy, kterým rozumí běžný člověk, abychom nemluvili jakousi „církevštinou" pro nějakého křesťanského voliče, ale obecnou češtinou, které rozumí každý - a odpovídali na jeho denní potřeby. Tomu je potřeba se otevřít.

A.cz: Straně ubývají členové, ubývají voliči - ukázaly to i komunální volby. Máte nějaký recept, co s tím?

Já myslím, že to bylo způsobeno i tím, že jsme postavili méně kandidátek v komunálních volbách. Tam, kde jsme je postavili a byli ochotni tam pustit nové lidi - neříkám mladé, ale nové, tam jsme poměrně často překvapivě uspěli.  A to je také vzkaz pro nás: nebát se s novými lidmi.

A.cz: Ale co to ostatní - úbytek členů, dluhy?

Měli bychom se z masové strany stát stranou volebního typu. To znamená orientovat se skutečně na voliče. Nabídnout mu něco víc, než jsme nabízeli v současnosti - tedy jakousi identifikaci s nějakým myšlenkovým světem, ale nabídnout mu konkrétní řešení v praktickém životě.

A.cz: A myslíte, že budete schopni oslovit širší voličskou základnu? Některá vaše témata jsou poměrně hodně konzervativní...

Tak my jsme konzervativní stranou. A já bych byl rád, aby nás křesťané volili proto, že jsme křesťany, a i nekřesťané proto, že jsme křesťany. Protože můžou si myslet o některých našich názorech, že jsou předpotopní, že jsou mimo realitu. To si o nás myslet mohou, ale musejí nám je věřit. A musejí nám věřit i ty ostatní názory. Že lhát, krást a podvádět nebudeme.

 

Právě se děje

Další zprávy