Nová iniciativa chce zastavení reforem a demisi vlády

ČTK ČTK
28. 1. 2012 18:17
Holešovická výzva navrhuje ustavení úřednického kabinetu odborníků
Nová iniciativa požaduje odstoupení vlády i prezidenta
Nová iniciativa požaduje odstoupení vlády i prezidenta | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nová iniciativa Holešovská výzva volá po demisi vlády, ustanovení úřednického kabinetu odborníků a odstoupení prezidenta. Chce také podle usnesení z dnešní pražské konference zastavit vládní reformy a církevní restituce. Účastníci shromáždění, na které přišli představitelé různých seskupení i jednotlivci, se v jednu dobu pohádali.

Spor vypukl při schvalování usnesení. Zástupci iniciativy předložili dva texty, řada účastníků ale namítala, že o nich nebyla debata. "Musíme sjednotit národ a zastavit tok zlodějiny v tomto státě," uklidňoval přítomné spoluzakladatel Holešovské výzvy Václav Princ.

Nakonec se četla jednotlivá usnesení, které účastníci takřka jednomyslně schvalovali. Chtějí také připravit "spravedlivé demokratické volby", žádají uzákonit obecné referendum a odvolat podpis na smlouvě ACTA, která podle usnesení zavádí cenzuru na internetu. Požadavky mají být splněny do konce února.

Další ostřejší debata se rozpoutala kvůli utvoření koordinační rady, která by měla chystat protivládní demonstrace obyvatel. Další zástupce iniciativy Slávek Popelka zdůrazňoval, že může už od pondělí připravovat desetitisíce letáků a ozvučené vozy.

Cílem Holešovské výzvy je sjednotit protivládní sdružení. V sále hloubětínské Tesly visely transparenty s nápisy za odstoupení vrcholných přestavitelů státu a zkorumpovaných politiků.

První části konference dominovaly vystoupení diskutujících, přihlásit se mohl kdokoli ze zhruba 150 přítomných lidí. Mezi řečníky byli například zástupci České strany národně sociální, Moravského národního kongresu, hnutí Skutečná demokracie teď i nacionalistického Národního sjednocení a Českého hnutí za národní jednotu.

 

Právě se děje

Další zprávy