NKÚ by měl kontrolovat obce i Českou televizi, ČEZ ne

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
17. 6. 2011 12:52
Počítá s tím změna Ústavy, která by rozšířila jeho pravomoci i na další, nejen státní organizace
Nejvyšší kontrolní úřad
Nejvyšší kontrolní úřad | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad by mohl v budoucnu hlídat i kraje nebo veřejnoprávní média. Počítá s tím změna Ústavy, která by rozšířila jeho pravomoci i na další, nejen vyloženě státní organizace.

Novelu propustila sněmovna v pátek do dalšího projednávání. Vláda, která změnu navrhuje, argumentuje tím, že majetek krajů a obcí je také veřejným majetkem.

Zdravotní pojišťovny i televize

Kontroloři NKÚ by se napříště mohli také zaměřit i na hospodaření s majetkem veřejnoprávních médií, tedy České televize a Českého rozhlasu. Posvítit by si ale mohli i na zdravotní pojišťovny, veřejné vysoké školy nebo výzkumná pracoviště, která také využívají veřejných peněz.

Naopak vláda nechce, aby NKÚ kontroloval velké polostátní firmy typu ČEZ, což kritizuje například Ekologický právní servis.

Vláda argumentuje tím, že tyto firmy mají i soukromé vlastníky, kteří by mohli právně napadnout rozdílný přístup k firmám se soukromým kapitálem. Ekologický servis naopak tvrdí, že se podobné firmy s majetkovou účastí státu kontrolují v zahraničí běžně.

Novela Ústavy a zákona o NKÚ ostatně může ze sněmovny vyjít v pozměněné podobě, teď ji začnou probírat sněmovní výbory. Pro změnu by nakonec muselo zvednout ruku nejméně 120 poslanců.

Problém Dohnal

O pravomocech NKÚ se začíná ve sněmovně diskutovat v době, kdy se stále nevyřešila otázka prezidenta NKÚ Františka Dohnala.

Kontrolní výbor sněmovny se už v minulém období pokusil zkontrolovat hospodaření samotného NKÚ, Dohnal ale poslance nepustil dál s tím, že by to ohrozilo nezávislost úřadu.

Šéfa úřadu navíc zažaloval státní zástupce například ze zneužívání veřejných peněz kvůli využívání údajně luxusního bytu. Dohnal všechna obvinění nadále odmítá. Řízení v několika kauzách stále pokračuje. Například v kauze bytu už soud Dohnala nejprve osvobodil, v odvolacím řízení se ale případ vrací zpět k soudu první instance.

 

Právě se děje

Další zprávy