Neřešíme jen Baborovou, ale obrodu politiky, říká rebel

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
24. 12. 2012 19:49
Dominik Hořejší a další náctiletí studenti se snaží probudit spící občanskou společnost
Dominik Hořejší
Dominik Hořejší | Foto: Ludvík Hradilek

Třeboň - Osmnáctiletý Dominik Hořejší je jedním z iniciátorů třeboňského protestu studentů proti komunistům ve vedení krajů. Do organizování protestů se podle svých slov pustil z idealistických důvodů, nezatížen prohrami minulosti.

Studenti neupírají komunistům jejich ve volbách získaná křesla zastupitelů, vadí jim ale, že (sociální) demokraté, řečeno slovy Hořejšího, "bez studu přizvali k moci stranu, jež je přímou následovnicí nedemokratické KSČ". Nejde jim jen o Jihočeský kraj, ale o všechny krajská zastupitelstva, kde se tak stalo.

A vadí jim toho mnohem víc. Volají po vzkříšení zapadlých ideálů revoluce či po dobře fungující občanské společnosti. Vyzývají k větší angažovanosti ve veřejné sféře a apelují na všechny politiky, aby své zaměstnání konečně začali brát jako poslání.

Aktuálně.cz: Čím to, že se proti komunistům ozvala mladá generace náctiletých a ne lidi, kteří tu dobu pamatují, a spíše proto by se mohli bát jejího návratu?

Možná je to tím, že my mladí lidé máme své ideály a nejsme zatěžkáni prohrami minulosti, které by nás mohly od snahy o veřejnou angažovanost odradit.

A.cz: Jak byste vymezil svou rebelující skupinu?

Naše iniciativa "Komunisté nepatří ke kormidlu" je uskupení lidí, kteří názorově nesouhlasí s účastí KSČM u moci. Tím neříkáme, že jsme obhájci politiky posledních dvou desítek let. Naopak. Byli bychom velice rádi, pokud by v našem státě došlo k postupné přeměně a v politice zůstali lidé, a pevně věřím, že je tam mnoho takových i dnes, kteří budou toto své zaměstnání brát jako poslání.

"Rudá garda" na jihočeském zastupitelstvu:

A.cz: Proč právě gymnázium Třeboň? Proč se zrovna zde zrodila "protikomunistická líheň"?

Jsme gymnáziem, na kterém učí spousta vynikajících pedagogů. Většina z nich nás po celou dobu našeho studia vede k tomu, abychom se uměli dobře a přesně vyjadřovat a především, abychom se nebáli říkat své názory nahlas, i kdyby měly být například právě proti pedagogům, vše samozřejmě v rámci slušného vychování.

Soudím, že někdo musel být první, kdo se ozve, a kdybychom to nebyli my, našel by se určitě jiný odvážlivec.

Politici musí počítat s občanskou aktivitou

A.cz: Co vás přivedlo k protestním akcím?
K iniciaci celého protestu mě z počátku vedlo několik prohlášení od komunistické radní Vítězslavy Baborové. Ta k petici, jíž napsal třeboňský učitel pan Martin Rosocha, řekla, že považuje za nevhodné, aby se o době, kterou nepamatují, vyjadřovali studenti nebo lidé, kteří při revoluci nebyli plnoletí. Tento výrok popírá hodnoty vzdělání, především toho historického.

Od samého počátku naší iniciativy, byl ovšem nesouhlas vyjadřován vůči všem komunistům v krajských radách. Jak šel čas, výroky komunistů nabývaly na síle. Například předseda KSČM Vojtěch Filip, bývalý příslušník StB, nás označil za fašisty. On i mnoho dalších, by si měli uvědomit, že petice a demonstrace jsou standardním nástrojem demokracie a patří do stejného systému jako volby.

Vítězslava Baborová (KSČM), radní Jihočeského kraje pro školství
Vítězslava Baborová (KSČM), radní Jihočeského kraje pro školství | Foto: KV KSČM České Budějovice

A.cz: Nejčastějším argumentem komunistických zastupitelů či hejtmana Zimoly proti vám je, že popíráte výsledky demokratických voleb.

Politici by měli počítat s občanskou aktivitou nejen před volbami. Připomínám, že nikdo z nás neprotestuje proti třinácti mandátům komunistů v zastupitelstvu kraje, tam je vynesly volby a toto místo jim patří. Ale vadí nám, že nejen hejtman Jihočeského kraje bez studu přizval k moci příslušníky strany, kteří jsou přímými následovníky totalitní KSČ a nemají v sobě ani dostatek pokory, aby se omluvili rodinám popravených, mučených, neprávem odsouzených a alespoň se vzdali onoho přízviska "komunistická". Zachováním tohoto názvu jakoby schvalovali činy KSČ.

A.cz: Jak probíhala hladovka a co bude dál?

Já i další lidé, co s námi hladovku drželi, ji považujeme za symbolický protest, za vyjádření, kterým říkáme, že nesouhlasíme se současným směrem krajské politiky a zároveň tím vyslovujeme, že jsme ochotni obětovat i svůj komfort a pohodlí.

Nyní nás čekají Vánoce, které jsou především svátky klidu a rodinné pohody. Všem přeji, aby si během nich odpočinuli a nabrali nový elán, se kterým by se po Novém roce vrhli do své práce, s elánem a úsměvem jdou přece věci snáze.

Vánocemi ale naše nespokojenost rozhodně nekončí. Nadále jsme připraveni k dalším protestům, ale i shromážděním, budeme zvažovat štafetovou hladovku, rozhodně se chystáme pořádat zajímavé přednášky. Chceme zkrátka lidem nadále připomínat, že komunisté nepatří ke kormidlu.

Co by byl úspěch? Kdyby se Češi konečně probudili

A.cz: Jakou máte podle vás šanci na úspěch?

Odpověď záleží zejména na tom, co si definujeme jako úspěch. Samozřejmě za největší úspěch bych považoval, kdyby se nejen náš pan hejtman Zimola rozpomenul na své vzdělání a raději přehodnotil současnou koalici a vytvořil jinou se zástupci demokratických stran.

Vždyť i sama ČSSD označuje KSČM ve svém Bohumínském usnesení za extremistickou stranu a spolupráci s ní považují tímto usnesením za nepřípustnou. Nikde se nehovoří o platnosti tohoto usnesení jen na celostátní úrovni a zatím neproběhl žádný sjezd ČSSD, na kterém by bylo ono usnesení zrušeno. Sociální demokraté tak nedodržují ani sliby, které takto závazně dali sami sobě i svým voličům.

Osobně bych za úspěch považoval, kdyby se naše pasivní společnost začala probouzet a z oné šedi průměrnosti, kterou si neseme právě z doby komunismu, začalo vystupovat stále více lidí, kteří se za svůj názor nebudou stydět.

A.cz: A váš osobní odhad, nebo možná "novoroční" přání?
Pevně věřím, že se sociálně demokratičtí hejtmani vzpamatují a vydají se cestou svých kolegu z Pardubického nebo Jihomoravského kraje. Jsem přesvědčen, že se nám podaří probudit ony zapadlé ideály revoluce a dobře fungující občanské společnosti, jež jsou prozatím skryté v nitru mnoha našich spoluobčanů. Snad brzy přijde doba, kdy si uvědomíme, že se věci samy k lepšímu nezmění a pochopíme potřebu větší angažovanosti ve veřejné sféře.

 

Právě se děje

Další zprávy