Nenahráváte mě? bojí se po Tlustém ve vířivce poslanci

Kateřina Eliášová
29. 9. 2008 9:30
Premiér obvinil média z odposlouchávání ve sněmovně
Kdo vám dal pokyn mě odposlouchávat? Premiér křičel na novináře
Kdo vám dal pokyn mě odposlouchávat? Premiér křičel na novináře | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Po kauze exposlance Jana Moravy, kterého zachytila skrytá kamera při shánění kompromitujících materiálů na své kolegy, vzrostly mezi zákonodárci ve sněmovně obavy, že jsou také skrytě monitorováni.

Poslanci neustále, ať už vážně či v žertu, zjišťují, zda není někde poblíž nich zapnutý diktafon.

"Prosím vás, teď to nahráváte, nebo opravdu můžu mluvit off record?" Věta, která v kuloárech Poslanecké sněmovny zní už léta, se po "kauze Morava" ozývá mnohem častěji, než bylo zvykem.

"Musím říct, že si teď od té kauzy dáváme všichni trošku víc pozor, to je pravda," řekl Aktuálně.cz opoziční poslanec za ČSSD Jan Hamáček.

Čtěte o kauze Morava: Tlustý si hru užil, Morava uvízl v síti

Nahrejte to...

Novinář Janek Kroupa ve své reportáži, která měla odhalit špínu české politiky, předal poslanci Vlastimilu Tlustému diktafon, a ten souhlasil s tím, že nahraje, kterak mu premiér Mirek Topolánek vyhrožuje.

Tlustý se s Topolánkem nesetkal a žádná nahrávka neexistuje, Nova ji aspoň nepřiznala. Tlustý nadto tvrdí, že nikdy nikoho nenahrával. Jeho kolegové si ale myslí svoje.

"Mohl tady chodit a kohokoliv tady nahrávat, to není dobrá představa," shodují se poslanci napříč všemi stranami. "To je považováno za ten absolutně nejhorší morální prohřešek, který většina odsuzuje," říká šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Vlasto, ty to nahráváš?

V úterý na poslaneckém klubu Tlustý kolegům vysvětloval, jak to bylo s jeho rolí volavky v reportáži. "Na tom klubu to spousta lidí připomínala. Mnohokrát zaznělo: ´Vlasto, teď si to nahráváš? Nebo ne?´" tvrdí Tluchoř.

Čtěte více: Tlustý chce žalovat Topolánka i média, z klubu neodejde

"Tlustý se tím naprosto odvařil. Teď se s ním nebude bavit už nikdo o ničem důležitém. Bude tam pořád ten nepříjemný pocit, že má v kapse zapnutý diktafon a je ochoten použít to, co nahrál," řekl Aktuálně.cz jeden z poslanců za ODS.

Vy mě odposloucháváte?

Nervy ujíždějí po kauze premiérovi Mirku Topolánkovi. Z klubu ODS mu utekli dva poslanci, Tlustý vyhlásil ODS válku a premiér bojuje už dva roky o reformy s týmem, který má ve sněmovně velmi křehkou většinu.

Já jsem nikoho nenahrával, tvrdí Tlustý
Já jsem nikoho nenahrával, tvrdí Tlustý | Foto: Ludvík Hradilek

Ukazuje to pár dní stará historka ze sněmovny. Novináři TV Prima a ČT si chtěli pořídit ilustrační záběr telefonujícího premiéra. V prvním případě stáli novináři od Topolánka asi metr, ve druhém asi šest metrů.

Přesto oba televizní štáby premiér obvinil z toho, že mu odposlouchávají pomocí mikrofonu na kameře soukromý hovor, ačkoliv je to technicky naprosto nemožné.

"Proč to děláte, máte k tomu pokyn?" křičel na štáb ČT Topolánek. "Já si vyprošuji, abyste mně ruchovými mikrofony odposlouchávali hovor, který vedu. Nebudete odposlouchávat v Poslanecké sněmovně," hřímal premiér.

Pozor na pusu

Moravova kauza má dopad také na novináře. Politici si teď dávají pozor na to, co říkají. Hovory off record, které k novinářské práci patří a jsou založeny na důvěře mezi politikem a novinářem, je nyní těžší pořizovat. "Prosím, skutečně prosím o vypnutí diktafonu. Slibte, že to teď budete mít vypnuté," slyší teď novináři častěji.

Vítejte ve sněmovních kuloárech. A někdy ten diktafon vypněte
Vítejte ve sněmovních kuloárech. A někdy ten diktafon vypněte | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Existují však také poslanci, kteří mají ze vzájemného nahrávání legraci nebo se tajných nahrávek se nebojí. "Já hovořím otevřeně, nebojím se, že mě někdo nahraje. Neříkám nic, co by někdo mohl proti mně použít," říká například poslanec Zelených Přemysl Rabas.

Řada poslanců o nahrávání vtipkuje. "Počkejte, ještě nezapínejte svůj diktafon, já si musím zapnout ten svůj v kapse," řekl Aktuálně.cz ve sněmovně jeden z ministrů za ODS. "Počkej, já to vemu na svůj telefon, nebo raději na oba," glosoval scénku jeho kolega.

 

Právě se děje

Další zprávy