Tlustý chce žalovat Topolánka i média, z klubu neodejde

Kateřina Eliášová
23. 9. 2008 16:09
Rebelující poslanec se tak prý brání pomluvám
Vlastimil Tlustý
Vlastimil Tlustý | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Trvá to už několik týdnů a má to stále stejný výsledek.

ODS dala už několikrát Vlastimilu Tlustému najevo, že ho nechce ani ve svých řadách, ani v řadách poslaneckého klubu. Avšak on stále odmítá odejít.

Naposledy zazněl požadavek na dnešním jednání poslaneckého klubu ODS, kam přišel Tlustý vysvětlovat svoji roli volavky v reportáži TV NOVA.

"Pan poslanec nás nepřesvědčil. Znovu jsme zopakovali, že jej mezi sebou nechceme," řekl po jednání šéf klubu Petr Tluchoř.

Jednací řád klubu ovšem neumožňuje poslance z klubu vyloučit, ODS tak může na Tlustého jen tlačit a jeho odchod žádat.

Žaluji všechny

Tlustý odmítá opustit jak sněmovnu, tak ODS. "Podal jsem všechny fakta a zopakoval všechny své požadavky," vysvětlil.

Nechtěný poslanec chce, aby TV Nova zveřejnila všechny materiály, které o "Aféře Vyděrač" natočila. Zároveň požaduje zveřejnění všech přepisů odposlechů z policejního spisu Krakatice.

Nadto se chystá podat řadu žalob pro pomluvu. "Ohledně toho, že jsem kohokoliv nahrával, podávám žaloby na redaktory TV Nova a MF DNES, příslušné instituce a pana premiéra Topolánka za pomluvy, které se týkají kauzy Mrázek, neboť jsem si jist, že jsem komunikoval s asistentem poslance Hojdara, nikoliv s mafiány," vypočítal.

"Pracují na ní moji právníci. Až bude podaná, zveřejním to." 

Naráží tak na informace tisku, že byl v kontaktu s Igorem Šafrankem, asistentem Hojdara a blízkým spolupracovníkem zavražděného mafiánského bosse Mrázka.

Co přesně Tlustý chystá?

Tlustý už v minulosti několikrát hrozil svým oponentům žalobami a trestními oznámeními, většinou se ovšem na soudy neobrátil. Tentokrát nejspíš myslí svoje aktivity vážně.

Tlustého právníci už podali i trestní oznámení pro pomluvu na neznámého pachatele.

"Ve druhé fázi teď spolu s právníky připravujeme žaloby na redaktory TV NOVA Janka Kroupu a MF DNES Kmentu a Topolánka. Shromažďujeme teď materiály, musíme číst desítky stran rozhovorů, co říkal Kmenta, co říkal Kroupa a co říkal Topolánek. Zatím to nemohu podat, protože oni se k tomu dál vyjadřují," doplňuje Tlustý.

Za třetí chce podat žaloby kvůli zničené profesionální kariéře i na televizi Nova a Mladou frontu DNES.

Foto: Ludvík Hradilek
Aféra Vyděrač ve sněmovně:
Lidovci odmítli účast v komisi k Moravovi
 

Právě se děje

Další zprávy