Nemocnice dostanou dvoumiliardovou kompenzaci poplatků

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 3. 2014 17:00
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček navrhl zvýšit platby státu na zdravotním pojištění dětí, důchodců a nezaměstnaných.
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček projedná návrh s Asociací českých a moravských nemocnic.
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček projedná návrh s Asociací českých a moravských nemocnic. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Nemocnice dostanou miliardu na kompenzaci zrušených poplatků v červenci a další miliardu v říjnu, řekl po jednání grémia ČSSD ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Upřesnil, že hospodaření státních nemocnic skončilo loni s miliardovou ztrátou, krajské nemocnice zaznamenaly ztrátu zhruba 1,6 miliardy.

Od ledna navíc neplatí pacienti za den pobytu v nemocnici. Pro nemocniční zařízení to znamená další výpadek z příjmů kolem dvou miliard korun.

Zrušené poplatky v nemocnicích chybí v rozpočtu

"Nemocnice i za situace, kdy úhradová vyhláška pro letošní rok přinesla jisté zlepšení, nejsou na tom úplně dobře. A já jsem proto velmi rád, že jsme mohli připravit a do vnějšího připomínkového řízení odeslat materiál k ekonomické stabilizaci českých nemocnic," řekl ministr s tím, že aktuálně řeší hlavně dvoumiliardový výpadek ze zrušených hospitalizačních poplatků.

Podle návrhu, který ještě bude projednávat vláda, předpokládá Němeček, že od pololetí stoupnou platby státu za děti, důchodce či nezaměstnané tak, aby v průběhu druhého pololetí  byly celkově navýšeny příjmy zdravotního pojištění o dvě miliardy.

Zároveň ve stejné legislativní normě bude přesně určeno, jakým způsobem se tyto peníze dostanou do nemocnic.

Nemocnice už nemohou čekat

"Naše představa je taková, že bychom to chtěli udělat ve dvou krocích, aby nemocnice dostaly finance rychle - první polovina sumy by byla hned v červenci, druhá potom někdy v říjnu," shrnul Němeček.

Tento návrh podpořila Česká lékařská komora i hejtmani. Němeček bude v pátek jednat s Asociací českých a moravských nemocnic (AČMN), která sdružuje menší zařízení, a s Asociací nemocnic, sdružující velká zařízení.

AČMN tento týden varovala, že nemocnice nemohou čekat až do pololetí.

V akutní péči přicházejí po zrušení poplatků každý měsíc o dvě procenta příjmu, v následné a dlouhodobé péči o šest až deset procent.

"Malé a střední nemocnice jsou pod velkým finančním tlakem, proto je důležité, aby se do nich dostaly peníze co nejdřív. Ministr mne ujistil, že je to za stávající situace nejlepší a nejrychlejší řešení," řekl předseda AČMN Eduard Sohlich.

"Velké nemocnice jsou na tom lépe, návrh podporujeme a vidíme v něm řešení výpadku platby za hospitalizaci a dlouhodobou stabilizaci zdravotního systému," doplnila předsedkyně Asociace nemocnic ČR Jaroslava Kunová.

Některá zařízení už prý tento výpadek začínají vážně pociťovat a žádají vládu, aby uvolnila potřebné peníze ze státního rozpočtu a co nejrychleji je poslala nemocnicím. Změnou úhradové vyhlášky by prý mohly peníze dostat hned.

Ministr řeší dluhy Fakultní nemocnice u sv. Anny

Němeček k hospodaření nemocnic doplnil, že ze čtyř státních, jež skončily loni se ztrátou, je na tom už Fakultní nemocnice Brno lépe. "Loni měla ztrátu 300 milionů, za leden už je v černých číslech," řekl.

Komplikovanější situace je podle ministra v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny. Do řešení jejího dluhu se zapojil osobně. Nemocnice vysvětluje propad úhradovou vyhláškou, podle ministra je příčinou dlouhodobě nekoncepční řízení.

Situaci zkomplikoval i projekt výzkumného centra ICRC, který podle něj není profesionálně řízen. Řešení projektu má navrhnout pracovní skupina na ministerstvu zdravotnictví.

S resortem školství a místního rozvoje chce Němeček vytvořit meziresortní tým, protože ICRC je financován z evropských peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy