Němcův úřad brzdí premiéra. Agenti k účtu nemohou, říká

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
23. 4. 2008 18:45
Plán zní: Tajné služby by mohly sledovat soukromé účty
Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ochráncům soukromí se nelíbí plán premiéra Mirka Topolánka, který chce prolomit doteď velmi silnou ochranu údajů o soukromých penězích na bankovních kontech.

Připravovaný zákon o tajných službách chce dát zpravodajcům možnost sledovat pohyby peněz na účtech i údaje o jejich vlastnících. Důvodem je hlavně účinný boj proti terorismu, říkají ti, co nový zákon plánují.

"Podobné změny se nám nezamlouvají," řekl Aktuálně.cz předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec. "Vždycky nám totiž vadí využívání nějaké původní služby, v tomto případě správy peněz - k jiným účelům. To je cesta ke společnosti typu Velkého bratra," uvedl Němec.

Agenti bez hranic

Úřad se k návrhu ale ještě neměl možnost vyjádřit oficiálně. Příprava zákona je teprve na počátku. Nyní ve stadiu návrhu věcného záměru.

"Pokud se takové pravomoci tajných služeb v paragrafovaném znění objeví, budeme je napadat," dodal Němec.

Tajné služby nyní nemají oficiální možnost, jak se k informacím o soukromích účtech dostat. Pokud zjistí nějaké podezření na trestný čin, při jehož vyšetřování by byly podobné údaje třeba, předají věc policii. Ta má šanci citlivé údaje získat, ale jen se souhlasem státního zástupce v rámci trestního řízení.

Čtěte více: Topolánek chce, aby tajné služby mohly na privátní účty

Hotel Savoy porušil zákon

Úřad na ochranu osobních údajů okomentoval i další kauzy.

Hned několikrát porušil podle Němce  zákon o ochraně osobních údajů pražský hotel Savoy. Záběry kamerového systému z tohoto hotelu odhalily schůzku Miroslava Šloufa a prezidentova kancléře Jiřího Weigla před prezidentskou volbou. Na setkání upozornil jako první deník Aktuálně.cz.

Schůzka lobbisty Šloufa spojeného hlavně s expremiérem Zemanem s jedním s nejbližších spolupracovníků Václava Klause vedla k obviněním, že ODS se snaží získat pro Klause hlasy z řad sociálních demokratů.

Čtěte více: Jak oba aktéři komentují svou účast na schůzce?

Úřadu vadí, že hotel dostatečně "nevaruje" své hosty, že jsou nahráváni, využívá kamerového systému zbytečně moc. "Zpracovávání a uchovávání údajů hotel navíc nesdělil našemu úřadu," řekl Němec. Maximální pokuta, kterou může majitel hotelu Savoy dostat je deset milionů korun.

Hotel ale má právo k situaci vyjádřit, než úřad řekne definitivní slovo. 

 

Právě se děje

Další zprávy