Topolánek chce, aby tajné služby mohly na privátní účty

ves
15. 4. 2008 13:15
Novou pravomoc navrhuje premiér kvůli terorismu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Tajné služby by mohly brzy získat klíčovou pravomoc - zjišťovat informace o soukromých kontech. Důvodem má být efektivnější boj proti terorismu.

Stejně jako chystaný vznik dvou nových zpravodajských služeb, tak ani tento krok nebude pro premiéra jednoduché prosadit. Opozičním poslancům se změny v zákoně o tajných službách nelíbí a velké výhrady mají i ti vládní.

O záměru posílit moc služeb informoval server České noviny.

Podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Šuberta má policie jedinou možnost jak takové informace získat, a to pouze v rámci trestního řízení na základě souhlasu státního zástupce. "Ne všechny finanční aktivity, které ohrožují ekonomické zájmy státu a jeho bezpečnost, ale mají charakter trestné činnosti," citoval server mluvčího.

Bude dvojitá kontrola? 

Služby ale podle serveru přesto mají své cesty, jak se k důvěrným informacím dostat. Podle některých odborníků například často využívají své agenty, oficiálně osoby jednající ve prospěch služby, kteří v bance pracují a pro zpravodajce tyto cenné informace získávají.

Návrh věcného záměru zákona už schválila Bezpečnostní rada státu a míří do vlády. Členové sněmovního bezpečnostního výboru by rádi, aby se k zákonu vyjádřila expertní komise. Zatím není jasné, jestli premiér Mirek Topolánek tomuto požadavku vyhoví.

Poslancům nejvíce vadí, že zpravodajské služby by získaly větší moc, kontrola by ale zůstala slabá.

Objevil se i návrh, že by kromě poslanců na zpravodajce dohlížel ještě nezávislý orgán, ve kterém by zasedl předseda Ústavního soudu, Nejvyššího soudu, Nejvyššího správního soudu, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu a ombudsman.

 

Právě se děje

Další zprávy