Nečas svolává schůzku rozhádaných v koalici. Bez Bárty

Domácí Domácí
13. 4. 2011 12:40
Jednání při "neformální večeři" se uskuteční v Kramářově vile v neobvyklém formátu K12
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Jan Langer

Praha - Rozhádaní lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se ve středu znovu sejdou, aby společně řešili vládní krizi.

Schůzku svolal premiér Petr Nečas do vládní Kramářovy vily.

"V posledních dvou dnech zaujaly všechny tři koaliční poslanecké kluby silná politická stanoviska. Předseda vlády proto považuje za správné sejít se s předsedy a místopředsedy koaličních klubů, aby se seznámil s postoji a názory klubů," potvrdil premiérův mluvčí Jan Osúch.  

Nečas podle mluvčího nechtěl, aby vzniklo podezření, že jedná za zády vedení dvou koaličních partnerů. "Pozval proto na pracovní večeři i předsedy koaličních stran s jedním místopředsedou strany," dodal Osúch.

Schůzka bez Bárty

Původně přitom ODS hovořila o tom, že k dalšímu jednání špiček koaličních stran dojde až poté, co prezident Václav Klaus přijme demise, které mu na Hrad v pondělí přinesl ministerský předseda.

"Dnešní setkání má být spíše neformální. Myslím, že je dobře, že se budeme spolu bavit. Požadavky ODS a Věcí veřejných se zdají být skutečně neslučitelné," uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Zajímavé je složení, ve kterém zástupci stran usednou k jednomu stolu. Od klasického formátu K9 se složení liší v jediném konkrétním detailu: bude chybět lídr Věcí veřejných Vít Bárta, který je členem K9, není ale v předsednictvu jak strany, tak poslaneckého klubu.

Václav Klaus od vládních politiků v nynější krizi vyžaduje jednání, nikoliv ultimáta. Středeční večerní schůzku koalice prezident uvítal, pozastavil se ale nad formátem neformální večeře vždy čtyř zástupců tří koaličních stran. Klaus s novináři hovořil po setkání s italským prezidentem Giorgiem Napolitanem.

Slovní přestřelka mezi vládními stranami a také Hradem pokračovala i v úterý.

Občanští demokraté vzkázali VV, že nepřipustí, aby resort vnitra dál řídily Věci veřejné, a tedy lidé napojení na agenturu ABL. Véčka posléze ODS odvětila, že právě této straně ministerstvo, které nyní vede šéf strany Radek John, "nevydá" a že John musí zůstat.

Svou dosavadní pozici nevyklidil ani Václav Klaus. Ten zopakoval, že demisi ministrů Radka Johna a Josefa Dobeše a také rezignaci Víta Bárty nepřijme, dokud mu premiér Nečas jasně nesdělí, jak bude fungování vlády pokračovat.

Opoziční ČSSD ve středu opět vyzvala Klause, aby návrhy premiéra na odvolání ministrů vnitra přijal. "Tím, že to dosud neudělal, přispívá k tomu, že bude vládní krize pokračovat a prohlubovat se," řekl strany Bohuslav Sobotka. Po obměnách v kabinetu by měl Nečas podle ČSSD opět předstoupit před sněmovnu a požádat o důvěru vládě.

 

Právě se děje

Další zprávy