Nečas se zastal Dobeše. Za problémy s EU nemůže, míní

Domácí ČTK Domácí, ČTK
2. 1. 2012 16:13
Dobeš aféru s hrozbou zastavení dotací z EU označil za dědictví, které nyní musí napravit
Petr Nečas na summitu EU.
Petr Nečas na summitu EU. | Foto: Reuters

Lány - Premiér Petr Nečas se veřejně postavil za kritizovaného ministra školství Josefa Dobeše (VV).

Problémy s čerpáním peněz z fondů Evropské unie na ministerstvu školství podle něj nelze na Dobeše svádět.

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost má podle premiéra problémy od svého vzniku a potíže s jeho čerpáním sahají minimálně čtyři roky zpět, kdy Dobeš ještě v čele úřadu nestál.

Ministr v pondělí v tiskové zprávě uvedl, že situaci kolem čerpání peněz z fondu "zdědil" a že je v jeho silách vzniklý problém vyřešit.

Evropská unie zřejmě ministerstvu školství dočasně pozastaví proplácení dotací z unijních fondů. Audit Evropské komise totiž zjistil chyby v zadávání veřejných zakázek v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Resort je kvůli čerpání prostředků z fondů EU dlouhodobě terčem kritiky, patří také k nejpomaleji čerpajícím institucím.

Podle Nečase má uvedený operační program problémy od svého vzniku. "Je třeba jednoznačně říci, že to nezačalo příchodem pana ministra Dobeše do jeho funkce," řekl Nečas v Lánech.

"Tím neříkám, že jsem přesvědčený, že současné vedení resortu neudělalo nějaké kroky, které podle mého názoru udělat nemělo," uvedl dále Nečas. Podle něj ale nelze celou situaci shrnout jednoduchými slogany a problémy "házet na jednoho člověka".

Problémy jsem zdědil, hájí se Dobeš

Dobeš v pondělí v tiskovém prohlášení uvedl, že je v jeho silách vzniklý problém vyřešit. "Prokážu, že nesu mimo jiné dědictví bývalého vedení sekce EU fondů, tehdy ovládaného členem TOP 09 Janem Vitulou," napsal Dobeš v tiskové zprávě.

Josef Dobeš.
Josef Dobeš. | Foto: Ludvík Hradilek

S novým vedením sekce se mu podle něho podařilo zrychlit čerpání unijních dotací. Odstranil prý také "mnoho nedostatků zmiňovaných v auditu Evropské komise".

ČR může z fondu určeného pro školství čerpat až 53 miliard korun. Dobeše kvůli evropským dotacím ostře kritizuje koaliční TOP 09 i opoziční ČSSD.

Podle předsedy poslanců TOP 09 a STAN Petra Gazdíka by Dobeš měl vyvodit osobní odpovědnost z nynějších potíží i své personální politiky. Ministra, kterého kvůli tomu čeká i schůzka s premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem, se zastali jeho spolustraníci.

Dobeš si popudil i svou stranu, kvůli TOP 09 ho brání

Ministra školství kritizují i někteří poslanci jeho domovské strany Věci veřejné.

Spíš než aféru s eurodotacemi mu ale vyčítají špatnou komunikaci a personální politiku.

Ve vládě jej však chtějí podržet. Paradoxně je v tom utvrdil i tlak, který na Dobešův odchod vyvinula TOP 09.

"Na ministra Dobeše máme otázky jako poslanci za VV, nebudeme ale ustupovat tlaku a výpadům TOP 09," řekl místopředseda poslanců VV Viktor Paggio s tím, že informace zatím čerpají hlavně z médií.

"Není to o tom, že by náš ministr tyto problémy způsobil, je to dlouhodobá záležitost. Kritika TOP 09 je účelová," přidává se místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová.

Na vině je ministrovo špatné řízení, tvrdí Vitula

Dobešovu obhajobu ale odmítá někdejší ředitel sekce pro čerpání fondů Jan Vitula (TOP 09).

Jan Vitula (TOP 09)
Jan Vitula (TOP 09) | Foto: TOP 09

Počet úředníků zabývajících se eurofondy se za Dobeše více než zdvojnásobil, přesto čerpání nefunguje. Může za to špatné řízení a Dobešova chaotická personální politika, uvedl Vitula.

Když Dobeš přišel na úřad, vypracoval prý Vitulův tým analýzu, podle níž by potřebovali ke 180 stávajícím zaměstnancům přijmout dalších 30 na kontroly projektů. To ale podle Vituly ministr odmítl s tím, že se naopak musí propouštět. Vitula krátce poté z ministerstva odešel.

Ministr podle něj vyhodil zkušené úředníky, a poté nabral nové, kteří si ale se složitou administrativou nedokážou poradit.

 

Právě se děje

Další zprávy