Nečas se vrací daleko do minulosti, trumfne i Topolánka

Petr Holub
27. 3. 2013 7:09
Agenda 2014 je návratem k deset let starým programovým prioritám občanských demokratů
Petr Nečas se při formulaci kroků na pomoc podnikatelům inspiroval u svého předchůdce Mirka Topolánka, jen ho hodlá překonat.
Petr Nečas se při formulaci kroků na pomoc podnikatelům inspiroval u svého předchůdce Mirka Topolánka, jen ho hodlá překonat. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ekonomické těžkosti překoná podle občanských demokratů silnější podpora podniků, protože jenom tak bude možné vytvořit pracovní místa a obnovit domácí spotřebu i hospodářský růst.

"Pracovní místa nezajistí stát, ale fungující podnikatelský sektor," připomíná dokument Agenda 2014, který výkonná rada schválila v pondělí.

Osm odstavců na podporu podnikání bude šéf strany Petr Nečas prosazovat ještě jako premiér, a co nestihne, předloží voličům v kampani před volbami do sněmovny.

Víc než Topolánek

Kde hledal Nečas inspiraci?

Hlavní podporou podniků v krizovém roce 2009 měly být rychlejší odpisy majetku. Firmy směly v krizových měsících odepsat z daní menší nákupy, například počítače nebo zemědělské stroje za dvanáct měsíců místo za tři roky. Větší investice včetně automobilů, nábytku, průmyslových a stavebních strojů se nemusely odepisovat pět let, ale jen 24 měsíců.

Sliby ODS podnikatelům

  • Bude možné odepsat majetek do 100 % vstupní ceny během 12 měsíců po jeho pořízení u odpisových skupin 1,2 a 3.
  • Nepřipustíme zvyšování odvodů živnostníků a drobných podnikatelů
  • Odstraníme šikanu podnikatelů kvůli švarcsystému
  • Zjednodušíme programy zaměřené na podporu firem v důsledku krátkodobých ekonomických potíží
  • Budeme zvyšovat podporu klíčových proexportních institucí ČEB, EGAP a ČMZRB
  • Program Nová zelená úsporám podpoří několika miliardami korun modernizaci rodinných domů
  • Urychleně provedeme změny, které povedou k efektivnějšímu procesu zadávání veřejných zakázek
  • Změníme konstrukce výpočtu ceny energie pro jednotlivé sektory průmyslu
  • Podpoříme vytváření částečných úvazků slevami na pojistném zaměstnavatelů
  • Zavedeme daňové úlevy pro zaměstnavatele, kteří budou minimálně rok zaměstnávat člověka, který je evidován déle jak 6 měsíců na úřadu práce
  • Daňové zvýhodnění firem umožní studentům získat zkušenosti přímo v praxi

"Toto opatření zvýší prostředky podniků i živnostníků přibližně o 9 miliard," předpověděl premiér Mirek Topolánek.

Topolánkovu pomoc hodlá překonat jeho nástupce Nečas.

Během dvanácti měsíců bude možné odepsat nejen počítače a zemědělské nářadí, ale také automobily a stavební stroje. Nečas dokonce doporučuje, ať se stejně rychle odepisují opravdu velké investice, například klimatizace, velké elektromotory, vrtulníky, lodě, letadla i lokomotivy, které se dnes mohou odečíst z daní až během deseti let.

"Zrychlené odpisy bude možné použít u odpisových skupin 1, 2 a 3. Veškerý takto pořízený majetek bude možné odepsat do 100 % vstupní ceny během 12 měsíců po jeho pořízení," slibuje Nečas se svými experty doslova. Na rozdíl od svého předchůdce neuvádí, o kolik si touto subvencí podniky a živnosti polepší.

Za švarcsystém a živnostníky

Nečas veřejnosti připomněl, že se ODS v Agendě hlásí k prioritám, které voličům slibovala v minulých volbách. To potvrzuje i pohled do starších programových dokumentů.

Zkrácení všech odpisů na jeden rok sliboval už stínový ministr financí Vlastimil Tlustý v "Modré knize" z roku 2004. "Bude možné uplatňovat odpisy najednou v roce pořízení," napsal.

V deset let starém dokumentu se najdou i další priority Agendy 2014. "Zrušíme zákaz švarcsystému jako nesmyslnou regulaci podnikání. Brání rozvoji podnikání a omezuje smluvní volnost," napsala v Modré knize stínová ministryně práce Alena Páralová.
"Zasadíme se o odstranění šikany podnikatelů kvůli švarcsystému přesnější definicí závislé práce v pracovněprávním vztahu," slibuje dnes Nečas.

Stínový ministr průmyslu Martin Říman se před deseti lety pustil do sociálnědemokratického premiéra Vladimíra Špidly, který "zaslepenou politikou vůči drobným živnostníkům (minimální daň, zvýšení sociálních odvodů, zákoník práce, registrační pokladny atd.) způsobil další pokles počtu OSVČ".

Topolánkova vláda později zrušila minimální daň i registrační pokladny, současný premiér hájí živnostníky před opozičním ekonomem Janem Mládkem: "Nepřipustíme zvyšování odvodů živnostníků a drobných podnikatelů. Živnostníci nejsou paraziti, jak si ve skutečnosti myslí ČSSD, ale sůl země," reagoval v Agendě na Mládkovu připomínku, že OSVČ platí příliš nízké daně i sociální pojistné.

Jen podnikatelský sektor

Agenda 2014 opakuje i tradiční ideologii, že hodnoty tvoří pouze podnikatelé, kterým nemá překážet stát. Například připomíná, že jedinými tvůrci pracovních míst jsou podniky. Už před třemi lety prosadila ODS do programového prohlášení Nečasovy vlády formulaci: "Jen podnikatelský sektor je tvůrcem bohatství společnosti, ne stát".

V Modré knize se tehdejší voliči dočetli, že "největším nepřítelem konkurenčního prostředí je jednoznačně stát".

Proto se zaměstnanci přímé státní pomoci nedočkají, musí spoléhat na nepřímou pomoc prostřednictvím svých zaměstnavatelů.

Výjimkou jsou přísliby, že pracovní úřady budou včas vyplácet dávky sociální podpory, že se zruší sKarty a že se zavedou daňové výhody pro občany, kteří se budou starat o osoby se zdravotním postižením.

Nečas kromě toho ještě slibuje, že zajistí nižší ceny energií a kvalitní potraviny.

 

Právě se děje

Další zprávy