Nebudeme populisti, zahájila TOP 09 kampaň u Ratha doma

Martina Machová ČTK Martina Machová, ČTK
30. 8. 2012 14:30
Strana si vybrala Hostivici, místo spojené s korupční kauzou středočeského exhejtmana
Kandidátka na středočeskou hejtmanku Helena Langšádlová.
Kandidátka na středočeskou hejtmanku Helena Langšádlová. | Foto: Ludvík Hradilek

Hostivice - TOP 09 a Starostové zahájili kampaň před krajskými a senátními volbami. Na úvod si vybrali Hostivici, bydliště za korupci zadrženého exhejtmana Davida Ratha.

Na úvod strana předvedla své krajské i senátní kandidátky a kandidáty, slova se ujal i šéf poslanců TOP 09 a kandidát na hejtmana ve Zlínském kraji Petr Gazdík, který nezapomněl upozornit, že způsob kampaně nebude populistický.

Poté už se ale téma zúžilo na korupci, především pak případ Davida Ratha a středočeské politiky, kterou chce TOP 09 vyčistit.

„Střední Čechy jsou rozkradené víc, než si myslíte," opakuje své předvolební heslo krajská kandidátka TOP 09 na hejtmanku Helena Langšádlová. V návaznosti hned uvádí, co by v případě volební výhry změnila. Má připraveno 14 bodů, jsou mezi nimi například povinnost zveřejňovat výdaje nad 50 000 korun, zveřejňování smluv, férové podmínky pro krajské dotace nebo zavedení institutu odpovědné osoby.

"Hostivice je symbolem toho, jak se krajská politika dělat nemá," vysvětlila z pódia na Husově náměstí v centru obce jednička středočeské kandidátky Helena Langšádlová. Začátek kampaně TOP 09 právě na tomto místě byl podle ní symbolem toho, že strana chce svou krajskou politiku dělat jinak.

Místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek podzimní propagaci kandidátů označil za kontaktní kampaň "od dveří ke dveřím", která bude zdůrazňovat odpovědnost. "Kampaň si představujeme jako rozhovor s občany v jednotlivých regionech o jejich starostech, o jejich obavách," vysvětlil ministr. Připomněl, že za poslední rok kraje pod vládou hejtmanů ČSSD zdvojnásobily své zadlužení.

TOP 09 podle Gazdíka nehodlá být jako ČSSD, která sice nyní v krajích vládne, ale nemá úspěchy, a tak kampaň před volbami staví na celostátních politických tématech. "Budeme využívat starosty v obcích, které občané znají," doplnil Gazdík.

Na kampaň jde 34 milionů

TOP 09 a STAN před volbami letos utratí 34 milionů. Senátní kampaň má stát milionů šest, 28 milionů bude určeno na kampaň před volbami do krajských zastupitelstev. Další peníze mohou dodat ještě samotné regionální organizace.

Zahájení kampaně provázel protest skupiny mladých lidí, kteří s hesly jako "V Hostivici topku nechceme" či "Tanky, Omnipol, padáky" obcházeli místo akce TOP 09. Kalousek je označil za "brigádníky placené hnutím Středočeši 2012", které založila někdejší Rathova mluvčí Berill Mascheková a pozval i je na připravené drobné občerstvení.

Z Husova náměstí v centru Hostivice pak kandidáti TOP 09 i jejich příznivci vyrazili k zámku v Buštěhradu. Právě údajně předražená rekonstrukce tohoto zámku a korupce okolo ní byla je důvodem prvního z několika stíhání za ČSSD zvoleného exhejtmana Ratha, který má v Hostivici dům.

Všichni kandidáti na hejtmana za TOP 09 také dnes dostali drobný dárek - sadu na otvírání vína. Je to opět narážka na Ratha, který byl zatčen s krabicí na víno, v níž bylo několik milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy