Nároky na odbornost učitelů klesnou, polepší si platově

ČTK ČTK
17. 8. 2011 14:10
Kvalifikovaný kantor už nemusí studovat učitelství na vysoké škole
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Nevystudovali pedagogickou fakultu, přesto budou kvalifikovanými učiteli. Díky novele zákona, kterou schválila vláda, nebudou podmínky pro uznávání kvalifikace učitelů tak přísné.

Například fyziku na střední škole by nově mohli vyučovat lidí, kteří vystudovali přírodovědnou fakultu, a poté si doplnili zkrácené pedagogické studium.

Učitel odborného výcviku na střední škole by už také nemusel mít maturitu i výuční list, stačilo by mu jen jedno vysvědčení plus doplnění pedagogických znalostí.

Stejné dovednosti, nižší platy

Učitelé kvalifikovaní pro první stupeň základní školy by mohli automaticky pracovat i v mateřských školách. Tito lidé, ač třeba s vysokoškolským vzděláním, jsou dosud uznáváni pouze jako nekvalifikovaní a mají kvůli tomu nižší plat.

"V některých případech jsou dosažené znalosti a dovednosti získané během studia na takové úrovni, že ani není nutné absolvovat další studium - bez změny právní úpravy však tito pedagogičtí pracovníci nemohou kvalifikovaně vykonávat přímou pedagogickou činnost," stálo v doprovodném materiálu pro dnešní jednání vlády.

Novinka bude stát ministerstvo školství více peněz na mzdách. "Je pravděpodobné, že někteří pedagogičtí pracovníci, kteří jsou nyní odměňováni jako nekvalifikovaní, budou po změně zákona přeřazeni mezi kvalifikované, a zvýší se tak náklady na jejich odměňování," uvedlo ministerstvo.

Kvalifikovaní učitelé mateřských, základních a středních škol dostali pro tento rok 2,1 miliardy korun navíc. Nástupní plat kvalifikovaných pedagogů se zvýšil na 20 000 korun, například učitelka mateřské školy si tak mohla polepšit o 8000 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy