Na většině radnic je ODS suverénní

Petr Holub
21. 10. 2006 21:55
Obce - Na velkých radnicích platí, že ODS už víc vyhrát nemohla. V části měst s ní drží krok ČSSD. Uvnitř: Velká grafika "Příští radnice".

Praha, Plzeň, Olomouc, Hradec Králové, České Budějovice, Ústí nad Labem, Zlín, Kladno, Karlovy Vary, Děčín, Teplice, Mladá Boleslav.

Tak zní výčet velkých radnic, kde v příštích čtyřech letech nepůjde nic rozhodnout bez ODS, protože bude moci vládnout většinou vlastních zastupitelů, případně s pomocí několika hlasů menších stran. Ve všech zmíněných městech byla ODS i dosud silná, teď je suverénní. Včerejší volby jí totiž ve vyjmenovaných městech přinesly až deset procent hlasů navíc.

V některých městech dokáže sílu ODS vyvážit sociální demokracie, kromě severní Moravy ještě v Brně a Chomutově.

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI

Nástup obou velkých stran dokázali nezávislí kandidáti odvrátit pouze v Liberci, Mostě, Jablonci nad Nisou a v České Lípě.

Prohráli jen vlastními chybami

Občanští demokraté neuspěli spíše výjimečně a z důvodů, které není obtížné pojmenovat. V České Lípě například vládli v posledních čtyřech letech s komunisty. Jejich kandidát neuspěl také proti sdružení "Mostečané Mostu", které voličům v případě volebního vítězství nabídlo loterii o několik automobilů. Potvrdila se slabost brněnské organizace ODS, kde ČSSD stáhla náskok Topolánkovy strany proti dosavadnímu stavu o šest procent.

Sociální demokraté ztráceli proti loňským volbám jen výjimečně, vedle Jablonce už jenom v Děčíně s mimořádně úspěšným starostou za ODS a v Třebíči, kam zřejmě dolehla aféra starosty Péti z nedalekého Budišova. Mrzet je však musí to, že se s výjimkou Ostravy a Brna nedokázali zlepšit v největších městech. Přijdou tak například o primátora v Olomouci.

Konec velkých koalic

Posilování ODS a ČSSD vyžene z většiny velkých radnic menší strany, které se jen s obtížemi dostávaly přes hranici pět procent potřebnou pro vstup na radnici. Významnějším hráčem zůstala pouze KSČM, která obhájila své postavení v Havířově a Karviné. Tam může udržet s pomocí ČSSD primátorská křesla.

Modrou totalitu nepřipustím.
Modrou totalitu nepřipustím. | Foto: Ludvík Hradilek

Zelení a lidovci ve velkých městech nepřekračují hranici deseti procent, ODS je však může oslovit na některých radnicích jako spojence při sestavování městské rady. Občanští demokraté dosud v osmnácti ze třiceti měst vládli s ČSSD, teď se mohou lidí z Paroubkovy strany v řadě případů zbavit.

Šanci na nezávislého primátora mají vedle Mostu pouze v Třinci, kde první dvě místa obsadila sdružení "Osobnosti pro Třinec" a "Třinecká volba 2006", která vznikla rozpadem oblíbeného Sdružení nezávislých kandidátů.

Ztratili komunisté

Triumf velkých zpochybňují jen celkové součty hlasů. Po sečtení všech obvodů získaly ODS i ČSSD o necelé procento větší podíl než minule (26, resp. 16 procent). Komunisté oslabili o dvě procenta (mají 12 %) a lidovci o procento (8 %).

Potvrdilo se tím, že se velké strany soustředily na větší města a vinou úbytku členské základny nedokázaly sestavit kandidátky v menších obcích.

Strana zelených sice zdvojnásobila svůj zisk, stále má však jen dvě procenta.

Foto: Aktuálně.cz

Pravidla:
Koalice na radnicích jsou sestaveny jako ve velké politice. Městskou radu vytvoří co nejmenší počet názorově blízkých stran. Dvě možnosti se ponechávají, když radu je nožné vytvořit dvěma konkurenčními stranami (ODS a ČSSD), anebo větším počtem názorově blízkých. ODS neuzavírá koalice s KSČM.


 

Právě se děje

Další zprávy