Na přečiny policistů i celníků si posvítí nová inspekce

Domácí ČTK Domácí, ČTK
13. 7. 2011 18:36
Předloha zákona odolala návrhu KSČM na zamítnutí a míří do sněmovního výboru
Jan Kubice, ministr vnitra
Jan Kubice, ministr vnitra | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Policisty, celníky i pracovníky vězeňské služby, ty všechny bude kontrolovat nové nezávislá inspekce.

Vznik Generální inspekce bezpečnostních sborů ve středu podpořila Poslanecká sněmovna.

Nezávislá inspekce má pomoci podle vlády k efektivnějšímu boji s korupcí v bezpečnostních sborech a k účinnému stíhání trestných činů jejich členů.

Předloha odolala návrhu KSČM na zamítnutí a míří do branného a bezpečnostního výboru.

Díky inspekci se podle ministra vnitra Jana Kubiceho zruší vazby mezi policií a orgánem, který její trestné činy stíhá. Předlohu pochválila Jana Černochová (ODS), podle níž inspekce splňuje požadavky na nepodjaté vyšetřování příslušníků bezpečnostních sborů.

Opozice ale výhrady měla, hlavně KSČM. Například Marie Nedvědová (KSČM) zapochybovala o tom, že nový úřad bude lépe potírat trestnou činnost. Výtky zazněly i od sociálních demokratů, kteří ale mají podle svého poslance Františka Bublana vznik inspekce v programu. Bublanovi chybí v předloze prevence, aby se mohla inspekce zasazovat i o předcházení trestné činnosti.

Podle stínového ministra vnitra Jeronýma Tejce (ČSSD) by se měla kontrola vztahovat také na obecní policie. Další poslanci se pozastavovali nad náklady, které si provoz inspekce vyžádá. Koaliční poslanec VV Viktor Paggio zase volal po nezávislé kontrole Vojenské policie.

Ředitele inspekce bude po projednání v bezpečnostním výboru sněmovny jmenovat premiér. Některá média uvedla, že by se jím mohl stát někdejší náměstek policejního prezidenta Petr Bílek, který má podle VV blízko exministru Ivanu Langerovi (ODS). Inspekce by měla fungovat od příštího roku.

Roční náklady na činnost nové inspekce se očekávají zhruba ve výši 280 milionů korun, jednorázové výdaje na její vznik vláda vyčíslila skoro na 46 milionů korun. Většina peněz, celkem přes 185 milionů korun, by přešla z rozpočtů ministerstev vnitra, spravedlnosti a financí. Inspekce by měla mít 335 zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy