Místo radaru chtějí USA v Česku varování před raketami

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
30. 7. 2010 16:50
Bude to jen administrativně technická budova, vysvětlil Nečas

Praha - Centrum včasného varování, tedy součást protiraketové obrany, kterou chystají USA, vyroste zřejmě v Praze.

Novinářům to v pátek potvrdil premiér Petr Nečas s tím, že americký Kongres vyčlenil na vybudování centra zhruba dva miliony dolarů.

"Je to kontinuální jednání poté, co Spojené státy změnily koncept protiraketové obrany," řekl premiér s tím, že jednání začala už za předchozí vlády.

USA chtěly původně vybudovat v Česku a Polsku vybudovat protiraketové základny. Zatímco v Brdech měl být radar, u našich severních sousedů měly být umístěny rakety. Proti tomu se ovšem postavila opozice.

Plány Američanů se změnily poté, co George Bushe vystřídal v Bílém domě Barack Obama. Ten záměry na základny smetl ze stolu a administrativa USA začala uvažovat o jiném způsobu - převážně antiraketách na pohyblivých podvozcích. V Česku by pak mělo vyrůst centrum, kde se budou sbíhat výstupy ze senzorů zachycujících pohyb odpálených raket.

Jen technická budova, žádný radar

"Má to být víceméně administrativně technická budova," upřesnil Nečas. Zatím není rozhodnuto o obsluze, není ale vyloučeno, že půjde jen o české občany. "Proto nevylučuji, že žádné nové smlouvy s USA nebudou potřeba."

Zatím se vedou dvoustranná americko-česká jednání, ale podle Nečase by se centrum a celý systém měl stát v budoucnu projektem NATO. Proto zatím není jasné financování: ony 2 miliony dolarů stačí na zřízení centra. Kdo bude hradit provoz, ještě není jasné. Některé systémy NATO financují jednotlivé státy, některé kryje rozpočet Aliance.

ČSSD: Souhlas!

S takto zamýšleným centrem souhlasí i opoziční ČSSD, která dala v pátek dopoledne najevo, že závazky plynoucí z členství NATO naprosto respektuje.

"Česko je členem Aliance. Proto je samozřejmé, že se na jejích projektech bude podílet," prohlásil místopředseda ČSSD a Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.

Sociálním demokratům ale vadí, že ji vláda neinformuje. "Vítám kritiku do vlastních řad, tedy kritiku ministra Kohouta," reagoval na to premiér s tím, že právě za jeho působení na ministerstvu zahraničí jednání začala. Jana Kohouta tehdy do vlády nominovala právě ČSSD.

Peníze vyčlenil americký Kongres na léta 2011 až 2012. Pokud dojde ke konečnému uzavření dohod, mělo by se centrum včasného varování začít v Česku budovat v těchto letech.

 

Právě se děje

Další zprávy