Ministři: Vycházelo se z údajů církví, stát kontroloval

Martina Macková
20. 8. 2008 16:56
Církve dostanou méně, než počítaly, zaznělo na komisi
Petr Gandalovič
Petr Gandalovič | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stát neměl při počtech, jaký majetek církvím vrátit a nahradit, vlastní informace. Vydání je ale přesné.

Členům poslanecké církevní komise to řekli ministři kultury a zemědělství Václav Jehlička a Petr Gandalovič.

Stát vycházel z podkladů, které dodaly církve. A také kvalifikovaných odhadů, které se pokusil ověřit.

Výsledkem je kompromisní návrh, že stát vyplatí církvím 83 miliard korun. Podle vládního návrhu by tuto sumu platil postupně 60 let s úrokem, celkem tedy 270 miliard korun.

Okradený ví nejlépe, o co přišel

"Ten, kdo o majetek přišel, je ten, kdo přesně ví, o jaký majetek se jednalo. Stát majetek neevidoval nijak zodpovědně. Vládní komise pak posoudila pravdivost materiálu církví," vysvětloval Jehlička.

Podle údajů ministerstev bude z celkem 72 tisíc hektarů polí dříve vlastněných církvemi zpět vydáno 20 tisíc hektarů. A ze 181 tisíc hektarů církevních lesů získají zpět řády 66 tisíc hektarů.

"Jsem v rozpacích, v dokumentacích jsou faktické chyby. Přesto se to vzalo za základ, kdo to kontroloval? Měli byste si přiznat, že jste to řádně nezkontrolovali," dotazoval se poslanec Vladimír Koníček (KSČM).

Ministři a jejich náměstci potvrdili, že úředníci zkontrolovali celkem 80 procent všech blokovaných pozemků, které patřily církvi. "Zjistili jsme, že mezi nároky církví a našimi údaji nejsou rozdíly," shodli se.

Církve podle ministrů navíc dostanou méně, než stát počítal. Už při prověření 80 procent bývalého církevního majetku se totiž státní úředníci v počtech dostali na větší sumu, než církve vlastně žádají. To je dostatečné ověření, shodli se ministři.

Výhrady měl i Vlastimil Tlustý. "Co brání tomu, aby všechny církevní parcely prošly stejným postupem jako pozemky při restitucích u fyzických osob? Jednoduše se uplatní nárok, stát uzná nároky, a kde vydat může, tak je vydá. Je to korektní postup. Pak se bavme o tom, jak zabezpečit ostatní církve."

Je to špatně od začátku

"Jde také o politickou vůli se shodnout na určité částce. Diskuse o procentní chybě v počtu pozemků nemá vliv jako například diskuse o úrokové míře nebo době splácení," míní Gandalovič (ODS).

Václav Jehlička před pražským magistrátem
Václav Jehlička před pražským magistrátem | Foto: Ludvík Hradilek

"Církve ustoupily z toho, že budou chtít obecní majetek, krajský a majetek patřící firmám, ve kterých má stát podíl. Byly to kompromisy. Nejsme schopni nyní s vámi vymýšlet jiný zákon," řekl poslancům ministr Jehlička (KDU-ČSL).

"Tím, co děláme, můžeme brát církve na hůl. Dáme jim sice hodně peněz, ale ten dar znamená, že je špatně nastavená filozofie. Já tomu nerozumím od začátku, vy jste se dohodli na sumě a teď k tomu skládáte materiály," kritizoval poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD). Opozici od počátku vadí, že vládní strany připravily vyrovnání s církvemi bez diskuse v parlamentu.

"O čem se tady chceme bavit? Jsou  na stole tři čísla a je jasné, že u vydávaných pozemků bude kontrola, a u nevydávaných to nejde jinak než odhadem. Můžeme o tom tady šest let diskutovat a zdržovat, pak ale komise nemá smysl," shrnul poslanec Marek Benda (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy