Ministři ukázali majetek. Největším dlužníkem je Langer

Martina Macková
13. 7. 2008 0:00
Podívejte se na majetková přiznání ministrů

Praha - Dluhy, nákupy i dary. Tak vypadají letošní majetková přiznání ministrů Topolánkovy vlády.

Ty nejzajímavější zveřejňujeme.

Dluhy? Vede Langer

Nejzadluženějším ministrem trojkoalice je ministr vnitra Ivan Langer (ODS), který má kromě dvou v součtu bezmála pětimilionových hypoték ještě další úvěr 1,3 milionu korun.

Langer ale zároveň může počítat s poměrně vysokými příjmy mimo svůj ministerský plat. Z nájmu prostor ve svém olomouckém domě totiž jen loni získal téměř milion korun. Proto si také dovolil investovat do "umění" 180 tisíc korun.

Vysoké částky splácí také premiér Mirek Topolánek, který má hypotéku 4,6 milionu korun.

 Zadlužil se i nejmladší ministr Ondřej Liška (SZ), kterému zbývá zaplatit úvěry asi 3,3 milionu korun a lidovecká ministryně Vlasta Parkanová. Ta si vzala hypotéku společně s dcerou a platí 3,66 milionu korun.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) sice koupil pozemek za 690 tisíc a dostal darem od své matky milion, ale i tak dluží 3,35 milionu korun.

Hypotéky splácejí i Aleš Řebíček, Jiří Čunek, Václav Jehlička nebo Jiří Pospíšil.

Největší příjmy i investice má Schwarzenberg

Rekordmanem v příjmech i investicích je ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Šlechtic, který zastupuje ve vládě Stranu zelených, loni nakupoval především pozemky.

Utratil za ně přes milion korun.

Zároveň ale kromě důchodu získal za prodej firmy 2,6 milionu korun a z nájmů utržil téměř 18 milionů.

Ministr Martin Říman má také příjem z pronájmu domu, stejně jako jeho kolega Langer. Ročně mu vynáší přes 800 tisíc korun.

Pronájmy jsou také velkým příjmem Martina Bursíka. Předseda zelených loni získal 1,3 milionu korun.

Nejzajímavějším příjmem z vládních přiznání jsou bezpochyby hodinky za 300 tisíc korun, které dostala Ivan Langer ke čtyřicátinám. Ovšem nejvíce svůj majetek rozšířili lidovci. Předseda Čunek o dům ve Zlíně za 2,5 milionu korun a Cyril Svoboda - a to o dům v dědictví za 4 miliony korun.

 

Právě se děje

Další zprávy