Ministr kultury: S církvemi se dohodneme, stát ušetří

vk
10. 1. 2008 19:58
Bez dohody by prý erár zaplatil více
O památky, které stát církvi vrátí, se bude muset i nadále starat spolu s církví
O památky, které stát církvi vrátí, se bude muset i nadále starat spolu s církví | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Podle ministra kultury Václava Jehličky stát ušetří 300 milionů korun, pokud uzavře dohodu o vyrovnání s církvemi.

Informaci přinesl server ceskenoviny.cz.

Aktuálně.cz před Vánocemi přineslo informaci, že podle dohody zaplatí stát církvím v každém roce z příštích 60 let 4,3 miliardy korun.

Cena za smír s církvemi? 300 miliard - ČTĚTE ZDE

V příštích 60 letech by stát měl na dohodě s církvemi ušetřit, protože počty duchovních a náklady na církve by při současném růstu vyšly ve stejném období zhruba na 580 miliard, v případě uzavření dohody stát zaplatí postupně během stejného období 270 miliard, tedy polovinu.

Vláda by měla podle Jehličky dohodu o odškodnění církví posoudit do konce ledna. Dojde-li ještě letos ke schválení zákona parlamentem, církve by začaly dostávat náhradu počínaje rokem 2009. "Vzhledem k tomu, že zákon předkládá vládní komise, nepředpokládám, že by při jeho projednávání mělo dojít k nějakým problémům," uvedl Jehlička.

Dostanou část majetku, za zbytek peníze

Dohoda kombinuje restituci, čili faktické vrácení církevních majetků, spolu s finanční náhradou za dvě třetiny majetků církve, které vráceny nebudou. Zákon očekávají nejenom církve, ale i obce, které chtějí s blokovanými pozemky nakládat. Nemohly na nich stavět, opravovat budovy ani žádat o dotace z EU.

Z celkových 72 tisíc hektarů zemědělské půdy, o kterých se jedná, bude 20 tisíc vráceno církevním řádům a zbytek zůstane státu k privatizaci nebo převedení obcím. Obdobně dopadne i 180 tisíc hektarů bývalých církevních lesů.

Kardinál Miloslav Vlk v Impulsech Václava Moravce řekl, že peníze, které stát dosud církvi dával, stejně nebyly z peněz daňových poplatníků, ale z výnosů z budov a pozemků patřících církvi. Dohodu ovšem jako hlava české katolické církve vítá, dodává ovšem, že by nebyla možná bez mnoha vstřícných kroků církve.

Čtěte také: ČSSD jednoznačně odmítla dohodu s církvemi

 

Právě se děje

Další zprávy