Melčák si u Ústavního soudu stěžuje na předčasné volby

Domácí Domácí
26. 8. 2009 15:56
Zákon, který poslancům zkrátil mandát, schválil parlament v květnu
Miloš Melčák, který ČSSD navzdory podporoval vládu Mirka Topolánka.
Miloš Melčák, který ČSSD navzdory podporoval vládu Mirka Topolánka. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Ústavní soud se zřejmě bude zabývat zákonem o zkrácení volebního období, který koncem května schválil parlament.

Na normu, která zkrátila mandát Poslanecké sněmovny, a umožnila tak konání předčasných voleb, podal stížnost nezařazený poslanec Miloš Melčák, informoval generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek.

"Ještě nevím, jestli to bylo na Ústavní soud doručeno," citovala ČTK Melčáka.

On sám neprozradil, jaká práva podle něj zákon porušuje. Podle všeho jde o individuální ústavní stížnost, nikoliv o návrh na zrušení zákona, který podávají skupiny poslanců nebo senátorů. Ústavní soud zveřejní podrobnosti stížnosti ve čtvrtek.

Na znění ústavního zákona, který současným poslancům zkrátil mandát, se dohodli představitelé ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených poté, co koncem března padla vláda Mirka Topolánka. Bez problémů prošel i hlasováním v Senátu a posléze jej podepsal i prezident Václav Klaus.

Právě zákonem, který poslanci schválili před lety po pádu Klausovy vlády, se inspirovali současní zákonodárci. Oba zákony například zkracují některé termíny pro organizaci předčasných voleb. O návrhu směřujícím proti novému zákonu uvažovali i někteří senátoři, nakonec jej však nepodali.

Zatím není jisté, zda se bude Ústavní soud stížností zabývat. "Podle našich právníků mu náleží pouze posuzování souladu zákonů s ústavou. Ústavu jako takovou posuzovat nesmí," prohlásil už koncem května šéf klubu ČSSD Petr Vícha.

 

Právě se děje

Další zprávy