Mejstřík chystá trestní oznámení na Béma. Kvůli tunelu

Pavel Baroch, Michal Pavec
15. 10. 2008 14:12
Senátor svůj záměr představil těsně před volbami
Nebezpečná Stromovka. V průběhu roku už se tam kvůli výstavbě tunelu Blanka podruhé sesula půda
Nebezpečná Stromovka. V průběhu roku už se tam kvůli výstavbě tunelu Blanka podruhé sesula půda | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Dva dny před volbami oznámil senátor Martin Mejstřík svůj záměr podat trestní oznámení na pražského primátora Pavla Béma kvůli sesuvu půdy nad tunelem Blanka.

Tuto neděli se v pražské Stromovce v důsledku výstavby tunelu propadla země a vytvořil se široký kráter - v tomto roce už podruhé.

Kvůli sesuvu půdy už podalo trestní oznámení na neznámého pachatele ekologické hnutí Arnika a pražský primátor Pavel Bém.

Teď se v době vrcholící předvolební kampaně chce připojit i senátor Mejstřík. Trestní oznámení ovšem necílí na neznámého pachatele, ale právě na Béma, který sám trestní oznámení kvůli Blance podal.

Mejstřík pražského primátora podezírá z podílu na obecném ohrožení.

Může za krátery podloží?

Co ale skutečně nebezpečné sesuvy v pražském parku způsobuje?

Ekologické sdružení Arnika soudí, že za sesuvy půdy může být nedostatečné sledování geologického podloží v místě, kde se hloubí tunel Blanka, který míří od Letné až do Tróje.

"To by mohlo vysvětlovat, proč ve Stromovce vzniknul už podruhé obří kráter," konstatoval Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika.

Proti tomu se ohradil František Polák, mluvčí Metrostavu, který tunel Blanka pod Stromovkou hloubí.

"Samozřejmě to není pravda," řekl Aktuálně.cz Polák. Dodal, že stav podloží pravidelně monitoruje specializovaná firma. Naposledy se tak dělo v pátek. "Monitoring nekonstatoval žádné změny, žádné problémy."

 

Právě se děje

Další zprávy