Machovi Svobodní vyberou lídry do eurovoleb přes web

Markéta Chaloupská
13. 3. 2009 15:06
Partaj má blízko k prezidentu Václavu Klausovi
Petr Mach
Petr Mach | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátorka Liana Janáčková, exposlanec Jiří Payne nebo publicista Benjamin Kuras. Ti všichni se chtějí dostat za Stranu svobodných demokratů do Bruselu.

Partaj, která má blízko k prezidentu Václavu Klausovi a kterou vede jeho blízký spolupracovník Petr Mach, má zatím zhruba 500 příznivců, dalších pět stovek čeká na schválení členství.

Celkem strana vysílá do eurovoleb sedmadvacet kandidátů. O tom, kdo kandidátku povede, rozhodnou na internetu sami členové strany. Od otevřených primárek si Svobodní slibují další příliv příznivců.

"Důvodem, proč jsme zvolili tento model, je to, že nechceme, aby se stalo to, co v ostatních stranách. A to, že se na vrchol kandidátky nedostanou ti nejlepší," vysvětloval předseda nové pravicové strany Petr Mach.

Zaregistrovaní členové strany a příznivci mohou ode dneška poslat hlas prostřednictvím webu. Na internetu visí detaily kandidátů i s jejich životopisy, s odkazem na jejich vlastní web a s fotografií.

Hlasování bude uzavřeno 25. března, pak dojde k vyhodnocení výsledků.

Liana Janáčková
Liana Janáčková | Foto: Aktuálně.cz

Po celou dobu hlasování hlasující také smějí na uzavřeném webu diskutovat o jednotlivých kandidátech.

"Vyzýváme členy, ať využijí všech možných příležitostí, jak kandidáty před hlasováním poznat. Debatujme s nimi na webu, účastněme se jako hosté ustavujících sněmů jiných krajů a podobně, abychom mohli vybrat ty nejvhodnější," řekl Mach.

Prezident Václav Klaus malým stranám vzkázal, aby se nedrobily a táhly za jeden provaz.

Mach se ale už dříve nechal slyšet, že nebude usilovat o spojení s jinou politickou stranou.

 

Právě se děje

Další zprávy