Lobkovický palác prodáme Německu, plánuje vláda

ČTK ČTK
11. 5. 2011 17:57
Výměnou by Česká republika získala pozemek pro novou budovu ambasády v Berlíně
Německá ambasáda v Praze.
Německá ambasáda v Praze. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda souhlasí se záměrem ministerstva zahraničí uskutečnit transakci s nemovitostmi, při níž by Německo získalo Lobkovický palác v Praze, kde nyní jeho velvyslanectví sídlí v pronájmu. Česko by na oplátku získalo pozemky v centru Berlína pro novou budovu české diplomatické mise.

Operace by navíc mohla ČR přinést odhadem zisk až čtvrt miliardy korun.

Předseda vlády Petr Nečas zdůraznil, že vláda schválila záměr, ale neučinila definitivní rozhodnutí. K plánu se podle něj znovu vrátí poté, co ministerstvo zahraničí například provede odhad tržní ceny všech nemovitostí, kterých by se transakce týkala.

Současná budova českého velvyslanectví v Berlíně je podle diplomacie nevyhovující jak velikostí, tak náklady na provoz, němečtí partneři zase dlouhodobě chtějí pronajímaný malostranský palác získat do vlastnictví.

Pro Německo má ambasáda v Praze symbolický význam

"Stávající ambasáda je hrůzostrašná budova, jejíž provozní náklady jsou opravdu neudržitelné," konstatoval Nečas. Uvedl také, že pro Německo má pražský palác "silný symbolický význam".

Podle vládou odsouhlaseného materiálu by Česko prodalo nejen Lobkovický palác, ale také nemovitosti bývalého československého velvyslanectví v Bonnu, bytový komplex v Berlíně a výhledově také budovy současného českého velvyslanectví a rezidenci v Berlíně.

Celková hodnota těchto nemovitostí je podle předběžných odhadů více než 650 milionů korun. Naopak nákup pozemku a výstavba nového sídla českého velvyslanectví by český stát přišly odhadem na 400 milionů. Převod vlastnictví všech nemovitostí i finanční plnění se mají uskutečnit současně.

Německá strana nabídla pro sídlo české ambasády pozemek v diplomatické čtvrti Berlína v ulici Tiergartenstrasse.

Na Lobkovickém paláci Německu záleží, z jeho balkonu bylo na podzim roku 1989 oznámeno uprchlíkům z východního Německa, že mají možnost odejít na Západ.

Nemovitost na Malé Straně by prodejem neztratila status kulturní památky a nový majitel by byl zavázán tuto skutečnost v plném rozsahu respektovat. Německo by se také muselo zavázat k tomu, že budovu bude využívat výlučně jako sídlo diplomatické mise.

 

Právě se děje

Další zprávy