Lidový dům řeší krizi v Liberci, vyslal Dienstbiera

Martina Machová Martina Machová
4. 4. 2011 17:00
Odpůrce pražské velké koalice si prý jen jede zjistit situaci přímo na místo
Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier
Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier | Foto: Ludvík Hradilek

Praha, Liberec - Lidový dům vstoupil aktivně do řešení koaliční krize v Liberci.

Na mimořádné jednání klubu zdejších zastupitelů za ČSSD přijel novopečený místopředseda sociální demokracie Jiří Dienstbier, který se stal v Praze symbolem odporu proti velké koalici.

"Jedu si do Liberce poslechnout důvody, proč se zdejší koalice rozpadla," řekl Aktuálně.cz Jiří Dienstbier. "Informace, které k tomu máme se různí," dodal s tím, že dokud nebude znát podrobnosti, nechce věc příliš komentovat.

Po jednání se straníky uvedl, že podle něj původní koalice není zcela pohřbena, pomyslným kamenem úrazu jsou ovšem perzonální otázky.

Socialisté v Liberci sice tvrdí, že místní ODS, která má pověst podobnou jako jejich pražští spolustraníci, do vedení města nepustí, v Liberci se ale vážně hovoří o tom, že by mohla vzniknout nová koalice s tichou podporou ODS.

Předseda klubu zastupitelů za ČSSD Martin Sepp navíc deníku Aktuálně.cz řekl, že sociální demokraté již o spolupráci se Změnou pro Liberec, kterou reprezentuje současný primátor Liberce Jan Korytář, neuvažují. Bez nich by ovšem nadpoloviční většinu zbylé strany nezískají.

Původní půdorys liberecké vlády tvořily čtyři strany - Změna pro Liberec, za kterou kandidovala část libereckých Zelených, Liberec občanům, Unie pro sport a zdraví a právě ČSSD.

Předseda klubu zastupitelů za ČSSD v Liberci Martin Sepp (vlevo)
Předseda klubu zastupitelů za ČSSD v Liberci Martin Sepp (vlevo) | Foto: Jan Langer

Liberecké bezvládí

Ta vypověděla minulý čtvrtek koaliční smlouvu kvůli špatné komunikaci právě se zástupci Změny pro Liberec včetně Korytáře. Na čtvrtečním zastupitelstvu se pak pokusila spolu s opoziční ODS a většinou zbylých koaličních zastupitelů Korytáře odvolat.

To se jí ovšem nepodařilo i díky obstrukcím ze strany primátora, jež se o odvolání odmítl bavit. Podle vzbouřenců tím porušil nejen jednací řád, ale i zákon o obcích. Jednání zastupitelů se protáhlo do ranních hodin, kdy se rozešli a zastupitelstvo se stalo neusnášení schopné.

Minulý týden se k situaci v Liberci vyjadřoval i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Na tiskové konferenci nejprve řekl, že podle informací, které má od libereckých sociálních demokratů se návrat ODS na tamní radnici nechystá a v právě probíhající krizi vidí i možnost aby ČSSD na radnici posílila.

"Lidé v Liberci volili tak, aby liberecká ODS nebyla na liberecké radnici. Podle informací, které mám, budou pokračovat ve snaze zlepšení hospodaření liberecké radnice a v rozkrývání netransparentní transakcí," uvedl.

Později zaslal redakci Aktuálne.cz ještě doplňující SMS.

"Rozpadu koalice v Liberci osobně lituji, bez ODS vypadala na počátku velmi nadějně. Možná to chtělo větší trpělivost partnerů a lepší komunikaci ze strany primátora města. Byl bych opravdu nerad, kdyby to nějak posílilo vliv zprofanované ODS na chod města".

 

Právě se děje

Další zprávy